BiH
0

Carla del Ponte pozdravila hapšenje Tolimira

FENA
Carla del Ponte
Carla del Ponte
Glavna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte pozdravlja hapšenje bivšeg generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira i nada se da će uskoro biti uhapšeni i Ratko Mladić i Radovan Karadžić, izjavila je večeras Beti njena predstavnica Olga Kavran.

"Mi pozdravljamo hapšenje generala Tolimira koji je veoma visoko rangiran oficir VRS i smatra se odgovornim za genocid i druge zločine u Srebrenici i okolini. Nadamo se da će u najskorije vreme biti uhapšena i preostala dvojica optuženih za genocid u Srebrenici - Ratko Mladić i Radovan Karadžić", rekla je Kavran.

"Tužilaštvo trenutno radi na organizovanju Tolimirovog prebacivanja u Haag", napomenula je predstavnica glavne tužiteljice, dodajući da još ne može reći kada će se to dogoditi. Ona je napomenula da je premijer RS Milorad Dodik danas kasno popodne obavijestio Del Ponteovu da je Tolimir uhapšen.

Evropski komesar Olli Rehn je "pozdravio vijesti potvrđene od Haškog suda da je uhapšen general Zdravko Tolimir" i ocijenio da je to "važan korak ka izvođenju pred pravdu svih preostalih odbjeglih optuženika".

Rehn je, u kratkom prvom reagiranju, istakao da je "puna saradnja s Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju ne samo međunarodna obaveza nego i ključni korak da se postigne trajno pomirenje na području zapadnog Balkana".

Hapšenje bivšeg generala Vojske RS Zdravka Tolimira je za EU veoma važan i povoljan razvoj kako na unutrašnjopolitičkom polju u Srbiji i RS tako i za njihove buduće odnose s EU, izjavila je agenciji Beta Christina Gallach, glasnogovornica visokog predstavnika EU Javiera Solane.

Ona je dodala da je EU tokom dana bila upoznata s operacijom hapšenja Tolimira i najavila, čim se sutra zvanično oglasi Haški sud, šire saopćenje visokog predstavnika Solane.