BiH
0

Carla del Ponte: Mladić je u Beogradu

FENA
Glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte rekla je u intervjuu za francuski dnevni list Liberation, objavljen u subotu, da se bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić nalazi u Beogradu.

"Neće biti određivanja novog datuma Srbiji za hvatanje Ratka Mladića", rekla je glavna tužiteljica, ponavljajući da se bivši vojni komandant bosanskih Srba sada nalazi u Beogradu.

" Mladić je u Beogradu i okolini, zato što se kreće, i na srbijanskim vlastima je da raskrinkaju mrežu njegovih jataka, ali još smo daleko od rezultata", kazala je Carla del Ponte.

Kao što je ona to već učinila dosta oštro u ponedjeljak nakon sastanka u Luxembourgu sa zvaničnicima Evropske unije, Carla del Ponte je kritikovala "stvarni nedostatak političke volje u Beogradu" vezano za hvatanje ovog ratnog zločinca.

Akcioni plan srpskog premijera Vojislava Koštunice o hvatanju Mladića ocenijenila je "bez akcije, neefikasnim".

"Nadam se da će uskoro postati efikasan i očekujem od Beograda da to i dokaže, jer mnogo o njemu priča ali nema rezultata", izjavila je Liberationu.

"Na sreću međunarodna zajednica je sada jednoglasna u zahtjevu da se on prebaci u Haag, sjedište ICTY-a", dodala je ona.

U ponedjeljak je Rasim Ljajić, jedan od srbijanskih zvaničnika zadužen za suradnju sa ICTY-em, izjavio da "niko u Srbiji ne zna gdje se nalazi Mladić i niko i ne pregovara s njim o predaji". "Niko u inozemstvu ne zna gdje se on sada nalazi".

"Mi smo se fokusirali na Mladića", priznaje glavna tužiteljica, za koju "još uvijek postoje šanse" da se uhvati i drugi bjegunac za kojim traga ICTY Radovan Karadžić, politički vođa bosanskih Srba, mada , kako je kazala, "ne dobija nijednu informaciju gdje se on nalazi".

"Prioritet je Mladić", jer sudski proces o Srebrenici sa sedam osumnjičenih je već počeo i ovo je zgodan trenutak da se objedini ovaj megaproces", objasnila je ona.

Ukoliko ne bude mogla da sudi Karadžiću i Mladiću, to će biti "poluneuspjeh njenog mandata, koji ističe u septembru 2007. godine, priznala je "Liberationu".