Dogovor s Holbrookom
0

Carl Bildt odbacio tvrdnje Karadžića

FENA
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt odbacio je danas tvrdnju Radovana Karadžića da je u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma postojao dogovor da mu neće biti suđeno.

Kako podsjeća njemačka novinska agencija DPA, Karadžić je jučer izjavio tokom prvog pojavljivanja kao optuženi u Haškom tribunalu da je u okviru Dejtonskog sporazuma 1995, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini postojao dogovor da bivši predsjednik Republike Srpske neće biti izvođen pred sud ukoliko se povuče iz javnog života.

"Nikada nije postojao takav dogovor", rekao je švedskom radiju Bildt koji je 1990-tih bio međunarodni izaslanik na Balkanu.

"Nije bilo namjere da se skinu optužbe (protiv Karadžića)", dodao je Bildt, i naznačio da su on i bivši pomoćnik američkog državnog sekretara, Holbrooke, koji je isposlovao Dejtonski sporazum, bili "aktivni" u naporima da Karadžić bude uhapšen.

Ambasador Holbrooke je još sinoć oštro demantirao takav dogovor.

Bildt je još rekao da je izbjegavao u vrijeme kada je bio izaslanik za Balkan da se dogovara sa Karadžićem jer je bio "nepouzdana osoba".

Od juna 1995. bio je specijalni izaslanik Evropske unije za bivšu Jugoslaviju, kopredsjedavajući Dejtonske mirovne konferencije u novembru 1995, visoki predstavnik za BiH od 1995. do 1997, a od 1999. do 2001. specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Balkan.