BiH
0

Carl Bildt danas u Banjoj Luci

SRNA
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Carl Bildt (Foto: Arhiv)
Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt danas, drugog dana posjete BiH, boravit će u Banjaluci, gdje će razgovarati sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem.

Dodik je jučer najavio da će na sastanku sa Bildtom biti riječi o situaciji u BiH i u regionu, formiranju vlasti i evropskim integracijama.

 Bildt je juče započeo   posjetu   BiH tokom koje će, kako je ranije najavljeno,  imati susrete   "važne u kontekstu daljih razgovora unutar EU" . 

Pred dolazak u Banju Luku,  Bildt  je  u intervjuu Srni  izjavio da će ključna međunarodna pomoć BiH u budućnosti ići preko specijalnog predstavnika EU, dok je OHR institucija koja pripada prošlosti

Švedski ministar nije bio u BiH od oktobarskih opštih izbora, a cilj posjete je da održi neformalne sastanke u nastojanju da ostane upoznat o političkoj situaciji, navodi se u saopštenju iz Bildtovog kabineta. 

Bildt je jučer u Sarajevu  ragovarao    sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom, ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem, članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i liderima političkih partija.

Inzko je  jučer rekao   da će    Bildt razgovarati sa domaćim zvaničnicima i o pitanju ustavnih promjena, koje se ne tiču samo slučaja "Sejdić i Finci", ali nije želio da precizira više detalja.
Prema njegovim riječima, Bildt će prenijeti poruku iz Brisela da politički lideri treba brzo da formiraju vlast i pokažu rješenost da krenu naprijed, kao što treba da učini i cijeli region.