BiH
727

Čapljinac u Neretvi ulovio paklaru, jednu od najrjeđih riba na svijetu

Klix.ba
Foto: Bljesak
Foto: Bljesak
Tomislav Limov iz naselja Gabela na području Čapljine jutros je u Neretvi ulovio ribu paklaru (petromyzontidae), koja se nalazi na crvenoj listi najrjeđih svjetskih riba.

Kada je vidio ribu dugu 55 centimetara, nalik jegulji, Tomislav se nemalo iznenadio i tek kasnije shvatio o kojoj vrsti je riječ, piše Bljesak.

I on i njegovi prijatelji ostali su začuđeni ovim ulovom, jer se radi o ribi koja nema čeljusti već ima stalno otvorena usta, okružena pipcima, a još je veće iznenađenje činjenica da ova riba nije do sada viđena ni ulovljena u Neretvi, kao ni u drugim rijekama čapljinske općine.

Prema podacima dostupnim na internetu, ova riba je živi fosil koji se već 500 miliona godina gotovo nije promijenio. Danas su sve vrste paklara toliko rijetke, da su stavljene na "crvenu listu" akutno ugroženih životinja.

Pretežno žive u morskim obalnim vodama i slatkoj vodi. Paklare nemaju čeljusti, a okrugla usta s rožnatim zubima oblikovana su za prisisavanje.

Imaju jednu nosnicu, dva oka i sedam škržnih otvora. Riječna paklara obično napada ribe, a hrani se i uginulim životinjama. Osim toga, paklare su poznate i po tome što dio života provode u slatkim vodama, a dio u moru.