BiH
0

Čampara: Preispitati odluku da se Bandić proglasi počasnim građaninom Sarajeva

Klix.ba
Aljoša Čampara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aljoša Čampara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Povodom intervjua gradonačelnika Zagreba Milana Bandića za televiziju Al Jazeera Balkans, u kojem je izjavio da se nada da će BiH uskoro biti sastavljena od tri entiteta, reagovao je zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara, smatrajući je neprihvatljivom, skandaloznom i uvredljivom.

"Bandićeva podrška osnivanju trećeg entiteta u BiH koji bi, kako je istakao, Hrvatima omogućio ravnopravniju ulogu doživljavamo kao udarac demokratskim procesima na ovim prostorima. Veoma smo iznenađeni i zabrinuti ovakvim neprimjerenim izjavama, zbog dobrih i prijateljskih odnosa između Sarajeva i Zagreba, a pogotovo sa gospodinom Milanom Bandićem, kao gradonačelnikom prijestolnice Republike Hrvatske", poručio je Čampara.

"Kao ozbiljan političar, koji prema javno iskazanim ambicijama želi biti 'gradonačelnik Hrvatske', Milan Bandić morao bi znati da bi podrška osnivanju trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini mogla značiti podršku oživljavanju tzv. Herceg-Bosne, odnosno zločinačkog poduhvata na čelu sa Franjom Tuđmanom za koji su bivši čelnici Hrvata u BiH u Hagu presuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Ako se već želi baviti entitetima i unutrašnjim preuređenjima država, Bandiću preporučujemo da to radi u svojoj zemlji, recimo da u Hrvatskoj osigura entitet za srpski narod koji, evidentno teško ostvaruje svoja prava i interese Na kraju, neshvatljivo je da ovakve Bandićeve izjave dolaze u vremenu kada sve više stiže zahtjeva za ukidanjem entiteta, jer su se pokazali štetnim i nefunkcionalnim za napredak BiH", ističe se u reagovanju.

Čampara je dodao da će, kao zamjenik gradonačelnika Sarajeva, podnijeti inicijativu Gradskom vijeću Grada Sarajeva da preispita Odluku o proglašenju Milana Bandića počasnim građaninom Grada Sarajeva.