BiH
11

Čampara i Lukač se sastali s Mektićem: Unaprijediti koordinaciju policijskih agencija

Klix.ba
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač danas su se u sjedištu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu sastali s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem.

Tema sastanka bila je implementacija Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji koji je Bosna i Hercegovina potpisala sa Uredom Evropske policije (EUROPOL), a koji predstavlja razmjenu operativnih podataka između BiH i policija zemalja članica EUROPOL-a, uključujući lične podatke osumnjičenih osoba. Nakon što su završene sve procedure u vezi sa sporazumom, sljedeći korak koji je potrebno preduzeti je uspostavljanje kancelarije u sjedištu EUROPOL-a u Hagu i tačke za saradnju u BiH.

Sagovornici su istakli da su glavni sigurnosni izazovi s kojim se BiH suočava radikalizam, terorizam, organizovani kriminal, krijumčarenje droga i narkomanija, trgovina ljudima, borba protiv svih oblika imovinskog kriminaliteta, automafija, kao i borba protiv korupcije koja je ušla u sve pore našeg društvenog života i tako ugrozila ekonomsku stabilnost države.

Ministar Čampara je izrazio nadu da će primjenom ovog sporazuma biti unaprijeđen i mehanizam koordinacije između svih sigurnosnih agencija u BiH, čime bi bio ispunjen još jedan od uslova na putu ka euroatlantskim integracijama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova.