"Pobjeda svih građana BiH"
903

Ćamil Duraković proglasio pobjedu u Srebrenici

Anadolija
Ćamil Duraković (Foto: Anadolija)
Ćamil Duraković (Foto: Anadolija)
Nezavisni kandidat za načelnika Srebrenice Ćamil Duraković proglasio je večeras pobjedu na lokalnim izborima u ovoj općini.

Iako je preostalo da se prebroje glasovi sa još nekoliko biračkih mjesta, Duraković smatra da uvjerljivo vodi nad kandidatkinjom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Vesnom Kočević. Durakovića su, podsjetimo, podržale sve probošnjačke stranke iz Sarajeva.

"Ovo je pobjeda svih nas, pobjeda za Bosnu i Hercegovinu i Srebrenicu, pobjeda svih građana BiH", rekao je Duraković praćen ovacijama aktivista kampanje Glasaću za Srebrenicu.

Koordinator kampanje Emir Suljagić je rekao da je ovo prvi udarac svima onima koji negiraju genocid u Srebrenici.

Duraković je na izbore izašao s platformom "Srebrenica 2020", kojom je najavio rad na trajnom rješenju zaštite prava povratnika, programskom finansiranju udruženja žrtava te daljem aktivnom radu na podizanju svijesti o genocidu u Srebrenici, ne ograničavajući sjećanje na počinjene zločine, na 11. juli i samu Srebrenicu, već čitav period 1992. do 1995. te svijest o masovnom etničkom čišćenju, čije su žrtve bili Bošnjaci cijelog Podrinja.

Istovremeno, u platformi "Srebrenica 2020" je naglasak stavljen na izgradnju pravednog i slobodnog društva te zaštitu multietničkog karaktera grada i općine Srebrenica, čime je naznačeno da zaštita sjećanja na žrtve i borba za pravdu ne znači agresivni nacionalizam i širenje međuetničke netrpeljivosti.