BiH
308

Ćamil Duraković: Neka u Srbiji brinu o Srbima na Kosovu, oni su u sličnoj poziciji kao Bošnjaci u RS-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kao načelnik opštine Srebrenica dužan sam da reagujem na prijetnje i govor mržnje upućen od strane Marka Đurića iz Srpske napredne stranke, te pozovem lidera SNS-a Aleksandra Vučića da povede računa o pojedincima iz ove političke opcije koji nepotrebno podižu tenzije u regiji. Isto smatram nužnim zbog niza loših poruka koje se ovih dana pojavljuju u medijima, a kojima se ponovno nastoji pažnja sa žrtava genocida prebaciti na lokalne i regionalne političare, navodi se u saopćenju načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića.

"S tim u vezi, poručujem Marku Đuriću, potpredsjedniku SNS-a, da bi i za nas, ali i za Srbiju, bilo bolje da vodi više računa o Srbima s Kosova, za šta je zadužen po mandatu. Tamo se oni suočavaju sa sličnim problemima kao i Bošnjaci u RS-u, kao uostalom svi građani na Balkanu koji pripadaju nevećinskoj grupi u mjestima gdje žive. Umjesto da je napravio konkretan iskorak i pomogao ljudima u Gračanici, Štrpcima i Mitrovici, on se bavi slanjem neumjesnih političkih poruka iz Beograda. Kakve on ima veze sa odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine, zašto bi on bio taj koji šalje upute s kim Vlada Srbije treba da komunicira, a s kim ne?", kaže Duraković.

On dodaje da je Marko Đurić, prema njegovim informacijama, nedavno postao odbornik u beogradskoj opštini Vračar.

"Vjerujem da je to dobra prilika da svoju energiju uloži u bavljenje lokalnim temama, tamo skuplja većinu i pravi saveze, pa će moći doprinijeti lokalnoj zajednici u kojoj živi. Očigledno je da u onome čime se do sada bavio, Kosovom, a evo sada i bošnjačko-srpskim odnosima u regiji, nije imao uspjeha. Ja sam načelnik Srebrenice, i znam šta su moje nadležnosti, te čime se trebam baviti, šta govoriti i na šta upućivati. Vrijeme je da i drugi u regionu znaju gdje se govori, kada te ko je pozvan da iznosi stavove o odnosima naših država", kaže se na kraju saopćenja.