BiH
8

Ćamil Duraković: Crkva na Budaku je gotovo završena

Anadolija
Zamjenik načelnika Općine Srebrenica Ćamil Duraković potvrdio je danas za agenciju Anadolija (AA) da je sporna pravoslavna crkva u naselju Budak kod Memorijalnog centra Potočari gotovo završena i da bi uskoro mogla biti stavljena u funkciju.

Nalogodavac i nositelj posla gradnje crkve u naselju Budak je Srpska pravoslavna crkva (SPC) s vladikom zvorničko-tuzlanskim Vasilijem Kačavendom na čelu. Riječ je o istoj osobi koja je naložila izgradnju crkve u Konjević-Polju, u dvorištu nane Fate Orlović.

"Crkva na Budaku je 80 posto završena! U međuvremenu u objekt su uvedeni voda i struja. "Elektroprivreda Republike Srpske" je nelegalno izvršila priključak struje. Institucije Republike Srpske (RS) su dale saglasnost da spomenuti objekt ispunjava takozvane "lokacijske uvjete". Time se objekt kandidira za građevinsku dozvolu. Ali, ja odlučno tvrdim da takvu dozvolu neću potpisati, pa i po cijenu da kršim zakon", izjavio je Duraković za agenciju Anadoliju, još jednom ukazujući na opasnosti ovakvog pristupa rada u institucijama manjeg bh. entiteta.

Ministarstvo za prostorno uređenje RS je svojom odlukom nedavno naknadno legaliziralo izgradnju pravoslavne crkve u mjestu Budak, iznad Memorijalnog centra Potočari u Srebrenici.

Rješenje je potpisala ministrica prostornog uređenja RS-a Srebrenka Golić. Ovim su osporene odluke Općine Srebrenica koja je u dva navrata zabranila izgradnju spomenute crkve.

Građani Srebrenice upozorili su ranije kako se crkvom na Budaku šalju veoma opasne poruke po stabilnost u Bosni i Hercegovini, ali i u samoj Srebrenici.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko razgovarao je o ovom problemu i s premijerom RS Aleksandrom Džombićem, te naglasio da bi "crkva trebalo da ostane tamo gdje su vjernici, a ne tamo u kojem ih nema i da taj problem treba riješiti u duhu tolerancije".

Pravoslavna crkva na Budaku udaljena je svega nekoliko desetina metara od mjesta masovne grobnice “Budak 2″ i odmah iznad mezarja u okviru Memorijalnog centra u kojem je smiraj našlo 5.137 žrtava genocida u Srebrenici.

Vezani članci