BiH
0

Čamber: Drugačiji društveni odnos prema invaliditetu

FENA
Vjekoslav Čamber
Vjekoslav Čamber
Federalnu strategiju za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja je donesena za period do 2015. godine, danas su u Sarajevu prezentirali predstavnici Federalnog ministarstva rada i socijalne politike članovima udruženja, parlamentarcima, predstavnicima drugih federalnih ministarstava i drugim subjektima.

Ovaj dokument, po riječima resornog ministra Vjekoslava Čambera, obavezuje na sasvim drugačiji društveni odnos prema osobama s invaliditetom od dosadašnjeg i usklađen je s najvišim standardima ljudskih prava.

Udruženja osoba s invaliditetom očekuju, pak, da Strategija neće ostati mrtvo slovo na papiru poput niza strategija donosenih i dosad na svim nivoima vlasti, već da će njena implementacija dovesti do njihovog boljeg društvenog statusa, što je i krajnji cilj.

"Implementacija će biti test za cijelo društvo", rekao je ministar Čamber tokom prezentacije.

Njegov pomoćnik u resornom ministarsvu Dobrica Jonjić naglašava da je to dokument cijele Federacije i da se njegovom primjenom moraju pozabaviti svi drugi nivoi vlasti i mnogi sektori, koji neće moći pobjeći od zacrtanih obaveza, kako je naveo.

"Dosad je prevladavala svijest da je problematika osoba s invaliditetom isključiva obaveza resornog federalnog ministarstva, ali takav pogled se mora mijenjati i svi sektori, a ne samo Ministarstvo, prihvatiti se posla zacrtanog Strategijom", rekao je Jonjić.

Prezentirajući sadašnje legislativno stanje u ovoj oblasti, on je kazao da nije dramatično kao prije više godina, kada je donesen zakon o novčanim davanjima kategoriji na koju se Strategija odnosi.

Ma kako u nesretnim okolnostima, ishitreno donesen taj zakon (predizborna kampanja), ipak je bio početak brige prema navedenoj populaciji, ali, mada je danas situacija stabilnija, osjećaju se posljedice njegovog donošenja (2004. godine) na brzu ruku i kasnijih mučnih izmjena teksta, kada su iz odgovarajućih zakonskih prava isključene osobe s invaliditetom nižim od 90 posto.

Federacija još vraća dugove nastale provedbom teksta iz 2004. godine. Dug je 2009. iznosio 138 miliona KM i odnosio se na oko 45.000 ljudi.

Trenutno je "pred vratima" donošenje zakona o dugu, a on u ovom sektoru, u ovom trenu iznosi 17 miliona KM i odnosi se na oko 6.500 ljudi.

U međuvremenu je donesen zakon koji osobe s invaliditetom tretira kao radnu snagu, a ne kategoriju kojoj treba milosrđe, jer ona ima pravo na zapošljavanje poput ostalih i zakon poslodavcima nudi pogodnosti za to, rekao je Jonjić.

Osnovan je i fond za profesionalnu rehabilitaciju i mada mu je finansijski saldo od milion KM trenutno veoma skroman, zamišljena je bolja perspektiva za koju se Jonjić nada da će biti dosegnuta.

U planu aktuelne Federalne vlade za polovinu 2012. je da sagleda da li se može ispraviti nanesena nepravda invalidima s nižim stupnjem oštećenja organizma, naveo je Dobrica Jonjić.

Riječju, prezentirana federalna strategija je sasvim novi pogled na invaliditet i način na koji će se njime ubuduće baviti društvo jer invalidi imaju sve potrebe u sektoru zdravstva, obrazovanja te u svim drugim društvenim segmentima, kao i ostali članovi društvene zajednice, zaključio je on uz napomenu da su dosad bilježeni brojni primjeri kršenja prava ovih osoba.

Kako ta diskriminacija izgleda u praksi, prezentirao je Almas Kulović iz Saveza slijepih FBiH.

I dalje se u Federaciji djeca s invaliditetom, slijepa, naprimjer, školuju odvojeno, internatski, što je zastarjela praksa koju treba napustiti prema njegovom mišljenju i obavezati, u ovom slučaju kantonalne vlasti, da učine mnogo više na uključivanje ove djece u inkluzivno obrazovanje.

Kulović očekuje da će implementacija federalne strategije obavezati i druge nivoe vlasti, ne samo federalne, na primjenu već postojećih zakonskih propisa o pravu na zapošljavanje osoba s invaliditetom, kao i da će otkloniti diskriminaciju u pogledu prava na ortopedska i druga pomagala.

Kao ilustraciju koliko osobe s invaliditetom trpe diskriminaciju raznih vrsta, Kulović je naveo da je današnjoj prezentaciji prisustvovao mali broj parlamentaraca, gotovo niko iz kantonalnih i općinskih struktura vlasti te mali broj predstavnika medija.