BiH
0

Čaklovica: Zbog propusta na privatnim fakultetima, doveden u pitanje međunarodni ugled i državnih univerziteta

FENA
Privatni fakulteti i univerziteti u BiH predstavili su se u posljednje vrijeme na negativan način, što je direktno i indirektno utjecalo na stabilnost državnih univerziteta, ocijenio je danas u razgovoru za Agenciju FENA rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica.
  • Kada se govori o propustima na privatnim univerzitetima i lošem ambijentu na njima, onda se često to medijski eksploatira u smislu da je ova oblast neuređena ne samo na privatnim nego i na državnim univerzitetima, što nije tačno, kazao je prof. Čaklovica.

Problem je izašao u javnost kada je Vlada RS-a poništila diplome na privatnim fakultetima kao što su Panevropski univerzitet Aperion iz Banje Luke i Fakultet za poslovni menadžment iz Bosanske Gradiške čiji je vlasnik Ranko Bakić.

Prof. Čaklovica je, također, upozorio da dolazi do zamjene teza. Naveo je kako se govori da je finalni proizvod, "stručnjak" koji je završio takav privatni univerzitet, ustvari bosanskohercegovački "stručnjak", a ne govori se da je završio na privatnom fakultetu koji nije imao odgovarajuće reference, nastavni kadar i akademski ambijent.

  • To će na regionalnom i međunarodnom nivou ili destabilizirati ili je već destabiliziralo ugled bh. državnih univerziteta, naglasio je prof. Čaklovica.

On je podsjetio da je Rektorska konferencija BiH, koja okuplja univerzitete Banja Luka, Tuzla, Zenica, Sarajevo, Mostar i Bihać, na sastanku u Banjoj Luci zauzela jasan stav da nema ništa protiv privatnih univerziteta i fakulteta ukoliko ispunjavaju kriterije po propisanim zakonskim elementima i ukoliko su dobili zvanično odobrenje od vlasti na nivou kantona i entiteta, odnosno države kada se donese državni zakon o visokom obrazovanju.

  • Svi univerziteti i fakulteti na prostoru BiH moraju imati podjednaku zakonsku podlogu i moraju se razvijati primjereno zakonskim načelima, kazao je prof. Čaklovica.

Rektorska konferencija je, također, upozorila da je jedan od glavnih problema nepostojanje zakona o visokom obrazovanju na nivou države koji bi harmonizirao kompletnu oblast i koji bi je urađivao sa svim drugim podzakonskim aktima.

  • Kao akademska zajednica BiH zaključili smo da se svi na univerzitetskim nivoima maksimalno angažiraju na donošenju državnog zakona o visokom obrazovanju i smatramo da će nakon toga akademska zajednica u BiH biti daleko bolje uređena i da neće biti problema s privatnim fakultetima i univerzitetima, rekao je u razgovoru za Agenciju FENA rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Faruk Čaklovica.