BiH
0

Čak 58 posto mladih do 30 godina nezaposleno!

ZEDA
Mladi LOV-a regije Zenica (Foto: ZEDA)
Mladi LOV-a regije Zenica (Foto: ZEDA)
Povodom 12. auugusta Međunarodnog dana mladih, članovi Lokalnog omladinskog vijeća regije Zenica traže od struktura vlasti da ubrzaju realizaciju određenih programa koji će značajno poboljšati životni standard mladih u Bosni i Hercegovini.

"Mladima trebaju povoljniji stambeni krediti, kvalitetnije obrazovanje, veća izdvajanja za boračke i studentske stipendije, bolja podrška sportu, talentovanim i nadarenim, te konkretni poticaji za zapošljavanje mladih. Mladi su pokazali interes za pokretanjem vlastitog biznisa, ali bi više voljeli da im neko ponudi zaposlenje - i to u BiH. Jedan od ključnih problema pri traženju posla na koje nailaze mladi jeste ne posjedovanje radnog iskustva i manjak praktične nastave u školama. Nažalost, nepromijenjeno je mišljenje među mladima da se posao nalazi i dalje najčešće preko 'veze'", ističe Jasmin Duvnjak, čelnik "LOV-a regije Zenica".

Obilježavanjem Dana mladih članovi "LOV-a regije Zenica" žele ohrabriti ostanak mladih u našoj domovini, ali i upozoriti vlasti na najalarmantniju činjenicu vezanu za aktuelno stanje mladih u BiH.

Trenutna stopa nezaposlenosti mladih u dobi od 15 do 30 godina je oko 58 posto i gotovo je četverostruko veća nego u zemljama Europske unije!

Iako su dosadašnja istraživanja pokazala da mladi pretežno, po završetku školovanja, žele napustiti BiH, te otići raditi u inostranstvo, istraživanje koje je nedavno proveo portal 'Posao.ba' pokazalo je iznenađujuće rezultate, po kojima je čak 78 posto mladih sada je iskazalo namjeru ostajanja u Bosni i Hercegovini.

Povodom Međunarodnog dana mladih delegacija "LOV-a regije Zenica" planiraju učiniti radnu posjetu premijeru ZDK Fikretu Plevljaku i općinskom načelniku Husejinu Smajloviću, gdje će glavne teme razgovora biti implementacija prvog Zakona o mladima Federacije BiH i unapređenje ekonomsko-socijalne pozicije mladih u društvu.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda svojom 'Rezolucijom 54/120' iz 1999. godine je na preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade iz Lisabona, proglasila 12. avgust Međunarodnim danom mladih. Od 2000. godine organiziraju se širom svijeta razna javna događanja na teme koje preporuče Ujedinjeni narodi. Međunarodni dan mladih ujedno je dan kada se proslavljaju postignuća mladih u svijetu, kao i ohrabrujemo njihovo sudjelovanje u društvu.