BiH
0

Čak 300.000 prevarenih žiranata u BiH?

SRNA
U Republici Srpskoj (RS), prema procjeni, ima 150.000 prevarenih žiranata, a na nivou BiH dvostruko više.

Derventa je deseta opština u RS-u u kojoj je osnovano odjeljenje u okviru Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, pišu "Večernje novosti".

Osnivačkom skupu prevarenih žiranata u Derventi prisustovalo je 30 prevarenih žiranata, koji su bili garanti za oko milion KM  dužnicima koji ne vraćaju kredite.     

 "Nas je na ovaj potez natjerala nevolja u koju smo uvučeni kao i mnogi naši sugrađani. Prvo ćemo raditi na sakupljanju podataka, koliko nas tačno ima, a već po sadašnjim saznanjima spisak prevarenih žiranata je podugačak. Želja nam je da pomognemo mnogima u nevolji i da spriječimo da se u ove kriminalne radnje banaka i nekih uticajnih ljudi uvuku nove žrtve", rekao je Drago Nagradić, jedan od inicijatora osnivanja Odjeljenja prevarenih žiranata u Derventi. 

Nagradić je ogorčen ponašanjem, ne samo banaka, nego i državnih institucija i zbog toga će se Udruženje zalagati za izmjenu zakonske regulative na nivou RS i BiH. 

"Bezočno smo prevareni, ne samo od dužnika, odnosno od onih kojima smo željeli da pomognemo, nego i od banaka, mikrokreditnih organizacija i državnih institucija, kao što je Agencija za bankarstvo", kaže Nagradić.