Okupljanje na obalama Bosne
0

Čak 1.500 jaja iskorišteno na ovogodišnjoj zeničkoj Čimburijadi

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Zenička Čimburijada, koja se tradicionalno održava prvog dana proljeća, i ove godine okupila je više stotina Zeničana na obale rijeke Bosne.

Zenički ugostitelj Rasim Salčinović je za svoje sugrađane već deseti put pripremio tradicionalni čimbur sa više od hiljadu jaja. Ove godine za pripremu čimbura ukupno je iskorišteno 1.500 jaja.

"Nazivaju me nosiocem ove manifestacije koja je čuvena i ima svoju tradiciju. Ne znamo ni koliko stotina godina ova tradicija postoji, ali su u proljeće jaja bila prva radost", kazao je Salčinović te dodao: "To je preraslo u izuzetno značajan običaj zeničkog naroda. Od 70-tih godina pripremamo ovaj tradicionalni čimbur, a ovo je deseta godina kako ga pravimo sa više od 1.000 jaja. Zeničani i mještani obližnjih gradova sve više značaja pridaju Čimburijadi i to se sve više širi i nama je drago što je to naša, zenička ideja".

Zeničani Čimburijadu uglavnom proslavljaju u društvu prijatelja i rodbine, a kažu da je iz godine u godine sve bolje.

"Zadnjih 30 godina se ovdje okupljamo", kaže Zeničanin Anto Šakić. "Neki prijatelji više nisu s nama jer u poginuli, umrli... ali još uvijek se držimo. Neizostavan je čimbur i čorba, ali i naš Tito, koji je uvijek sa nama".

Od ove godine pokrenuta je inicijativa za uvrštavanje zeničke Čimburijade na listu UNESCO-ove nematerijalne baštine, što će ovoj manifestaciji dati još veću vrijednost.