Ministar unutrašnjih poslova RS-a
0

Čađo: MUP RS-a je spreman na borbu protiv terorizma

SRNA
Stanislav Čađo
Stanislav Čađo
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo rekao je da nije zadovoljan saradnjom koju MUP RS-a ima sa Agencijom za istrage i zaštitu i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH po pitanju borbe protiv terorizma.

"To ću ilustrovati činjenicom da smo u ovoj godini dobili jedva tri informacije koje u svom sadržaju imaju karakter o kojem govorimo. Uzrok tome je nedostatak međusobnog povjerenja. To ima i određene tendencije koje mi nećemo i ne možemo da prihvatimo. Jedna od njih je marginalizacija MUP-a RS u ukupnom sigurnosnom sistemu", istakao je Čađo.

Podsjetivši da je MUP RS odgovoran za 49 odsto teritorije BiH, Čađo je istakao da pokušaj umanjivanja njegove nadležnosti i uloge ostvarivanja ukupne sigurnosti nije ništa drugo nego smišljen politički pristup sa željom da MUP RS nema sve nadležnosti koje ima ili da sebi neko drugi pribavi nadležnosti koje želi iz ko zna kojih ciljeva.

"Mi to nećemo dopustiti", istakao je Čađo za sutrašnji "Fokus" i poručio da je MUP RS maksimalno spreman da se bori protiv terorizma. On je naglasio da MUP RS odavno ukazuje na to da borba protiv terororizma mora biti prioritet u radu, a da su zbog toga često bili izloženi kritikama i nerazumijevanju.

"Bolje reći, bili smo izloženi pokušaju da se diskredituje naša potpuno korektna i nedvosmisleno utemeljena odluka, koju sad, nakon napada na američku Ambasadu u Sarajevu, potkrepljuju i činjenice. Prišivali su nam da to radimo iz političkih i drugih razloga, što nikada nije bilo tačno. Nažalost, okolnosti, događaji i vrijeme su pokazali da smo onda, a i sada, u pravu kada to definišemo kao ozbiljnu prijetnju", naglasio je Čađo. 

Govoreći o saradnji sa ostalim sigurnosnim agencijama u BiH i regionu, ministar unutrašnjih poslova RS je rekao da je zanimljivo da ta saradnja, idući sa nižih nivoa, funkcioniše dosta dobro i vrlo korektno.

"Ali kada krenemo prema višim nivoima, dobijamo drugačiji oblik protkan većim nepovjerenjem ili različitim vrstama tendencija. Nisam srećan zbog toga i volio bih da to bude potpuno drugačije. Kada govorimo o regionu, moram reći da sam zadovoljan. Za šest godina otkad sam na ovoj poziciji, to je veoma unaprijeđeno. Ne samo kada je riječ o zemljama iz okruženja, već i mnogo šire", istakao je Čađo.