Sjećanje na "Trebević II"
0

"Caco je bio egzekutor, krivci i dalje slobodno šetaju Sarajevom"

Piše: A. Panjeta
Ismet Dahić i Avdo Hebib (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Tiho i dostojanstveno, bez učešća zvaničnika i dugih govora, roditelji, članovi porodica, predstavnici udruženja 'Branioci Sarajeva' i prijatelji mladića poginulih u akciji 'Trebević II' koja je izvedena 26. oktobra 1993. godine kako bi se Armija BiH obračunala sa kriminalom unutar vlastitih redova, položili su svijeće i vijence na njihove mezare u Velikom parku, proučili Fatihu i odali počast.

Tog dana je devet mladih pripadnika policije izgubilo život u pokušaju da uhapse odmetnutog komandanta Desete brdske brigade Mušana Topalovića Cacu, koji je skupa sa svojim najbližim saradnicima pružio žestok otpor.

Mladići poslani da ga uhapse ubijeni su na najbrutalniji način i tijela su im unakažena. Dan poslije, prema zvaničnoj verziji, Caco je ubijen prilikom pokušaja bijega. Akcija "Trebević II" izvedena je po naredbi predsjednika RBiH Alije Izetbegovića od 25. oktobra 1993. godine, i označena je kao najveća vojno-policijska akcija kojoj je cilj bio "uspostava reda u svojim redovima i vraćanje odmetnutih vojnih grupa u sistem".

"Žalosno je što se danas na drugom mjestu odaje počast čovjeku koji je direktno kriv za smrt naše djece. Krivci za njihovu smrt i danas su živi i slobodno hodaju Sarajevom. Caco je bio egzekutor, a sve je bilo isplanirano u nekim drugim krugovima", kazao je prilikom obilježavanja godišnjice ove tragedije Avdo Hebib, nekadašnji visoki policijski dužnosnik MUP-a RBiH, čiji je sin Admir ubijen u akciji, samo 20 dana nakon što se oženio. Imao je 23 godine.

Nakon što se komandant Desete brdske brigade, Mušan Topalović Caco, odmetnuo od Komande Armije BiH, te nakon što je utvrđeno da su on i vojnici pod njegovom komandom na lokalitetu Kazana na Trebeviću vršili zločine nad Srbima-civilima iz Sarajeva, odlučeno je da se izvede akcija kako bi se dio pripadnika Desete brdske brigade pod njegovom direktnom komandom, te pripadnici Devete brdske brigade kojom je rukovodio Ramiz Delalić Ćelo, vratili u sistem rukovođenja i komandovanja.

Dok se Ćelo nakon pregovora predao, a potom i odlužio kaznu od sedam i pol mjeseci, Mušan Topalović Caco se zajedno sa najodanijim pripadnicima svoje jedinice zabarikadirao u svom štabu, a akcija se pretvorila u tragediju u kojoj su život izgubili Admir Hebib (1969.), Kemal Kojić (1960.), Dragan Miljanović (1967.), Slaven Markešić (1965.), Srđan Bosiljčić (1963.), Elvir Šovšić (1974.), Hamid Humić (1959.), Jasmin Čamidžija (1968.) i Izet Karšić (1959.).