Posjeta Davida Milibanda
0

Butmirski proces ipak uslov za priključenje BiH NATO-u?

Sarajevo-x.com
U prostorijama Predsjedništva BiH danas su predsjedavajući Željko Komšić i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Milibanda, s kojim su razgovarali o podršci Velike Britanije našoj zemlji na putu ka NATO savezu i EU integracijama.

Miliband je kazao kako Velika Britanija podržava ulazak BiH u NATO i EU, te da put do ovih ciljeva nije jednostavan, ali da ih je, uz zajedničke napore predstavnika međunarodne zajednice i domaćih predstavnika, moguće ostvariti.

Članstvo u Vijeću sigurnosti UN je velika prednost i velika odgovornost za BiH, kazao je Miliband i izrazio nadu da će Velika Britanija, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, uspješno sarađivati sa Bosnom i Hercegovinom. Butmirski proces, u kojem su zajednički partneri Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, Miliband je ocijenio kao dobru priliku za razvijanje dijaloga i donošenja rješenja koji će ubrzati stvari naprijed za Bosnu i Hercegovinu.

Na konstataciju ministra Millibanda da će "priključenje BiH u Evropsku uniju i NATO bez napretka butmirskog procesa biti vrlo teško", Silajdžić je istakao da je pogotovo začuđen vezivanjem butmirskog procesa za naše priključenje NATO-u. Također je dodao da nije dobro razvijati kulturu nepoštivanja međunarodnih sporazuma, te da bi Bosna i Hercegovina, ukoliko bi prihvatila rezultate kršenja Daytonskog sporazuma, bila još dalje od članstva u EU i NATO savezu".

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović je kazao da je budućnost BiH u evroatlantskim integracijama, te dodao da na tom putu ima problema, nerazumijevanja jednog dijela međunarodne zajednice, ali da to nije razlog zaustavljanja zemlje na njenom evroatlantskom putu. Transformacija Ureda visokog predstavnika je neophodna kako bi Bosna i Hercegovina mogla aplicirati za kandidatski status u EU, kazao je Radmanović i dodao da BiH nezasluženo zaostaje na evropskom putu u odnosu na zemlje iz regije, stoji u saopštenju za javnost Predsjedništva BiH.