Zlatko Lagumdžija
0

"Butmirski proces dobar jer je zaustavio negativnu retoriku"

FENA
Foto: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta
Butmirski proces je dobra stvar jer je zaustavio retoriku koja je prijetila da zemlju odvede u krivi smjer, kazao je predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija u razgovoru s političkim direktorima PIC-a.

U izjavi za novinare je pojasnio da smatra da se moraju napraviti ozbiljni pomaci u funkcioniranju države i jasno precizirati određena pitanja.

"Ova zemlja ne treba samo dogovor već on mora biti jasan i precizan i koji mora proći u parlamentu BiH. Prudski dogovor je jasan primjer nepreciznog dogovora", kazao je Lagumdžija.

Ukoliko se ovo ne riješi u narednih 15 dana onda, smatra Lagumdžija, "ovu priču treba zatvoriti".

Lagumdžija je kazao da postoje napori da se "iskruži jedan dio butmirskog procesa" i da se "napravi Prud plus", odnosno, "jedan lošiji dogovor" koji će biti ponuđen parlamentu BiH.

"Mislim da taj dogovor nije moguć jer znači da što ste bezobrazniji to vam se više izlazi ususret. On bi značio pobjedu Milorada Dodika i poraz Harisa Silajdžića i kao rezultat bismo imali da bi Dodik i Silajdžić, jedan na pobjedu, a jedan na frustraciju, radikalizirali ovu zemlju", kazao je Lagumdžija.

Dodao je da takav dogovor nije moguć bez SDPBiH i da SDPBiH to neće podržati i u tome učestvovati.