Valentin Inzko
0

Butmir je pokazao potrebu prisustva stranaca

FENA
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je danas da nedavni pokušaj lidera SNSD-a Milorada Dodika da okupi sve relevantne političke lidere u BiH, čiju je inicijativu pozdravio, govori da je još potrebno prisustvo međunarodnih faktora u BiH.

Ističući da je pristalica dogovora domaćih političara, kao što je bio onaj iz Pruda, te da bi najbolje bilo da se bh. lideri dogovore bez stranaca, Inzko je izrazio sumnju da bi se to moglo desiti do 18. novembra i sjednice Vijeća za implementaciju mira.

Visoki predstavnik je danas boravio u Prijedoru, gdje je ocijenio da je taj grad jedna optimistička i priča puna nade.

Inzko je kazao u izjavi novinarima da se u tom gradu vodi drugačija politika nego u drugim dijelovima BiH.

On je s načelnikom prijedorske općine Markom Pavićem i drugim predstavnicima lokalne vlasti razgovarao o svim važnim pitanjima, strategiji razvoja općine i njenoj prekograničnoj saradnji, kao i o dovođenju kapitala radi povećanja zaposlenosti, te o multietičnosti.

Inzko je podržao razvijanje "koncepta Prijedorčanin" uz stav da suživot ne umanjuje nečiju nacionalnu i manjinsku pripadnost, već doprinosi ispoljavanju bogatstva radi boljeg života.

Visoki predstavnik je u Prijedoru posjetio i preduzeća "Skontoprom" u Brezičanima, "Austronet" u Kozarcu i Fabriku keksa i vafla "Mira" u Prijedoru.