BiH
0

Bush pozvao Kima Jong-ila na obnovu pregovora

NINA
Američki predsjednik George Bush pozvao je sjevernokorejskog predsjednika Kima Jong-ila da se ponovno uključi u pregovore o nuklearnom programu svoje zemlje radi, kako je istaknuo, mira i stabilnosti.

On je na medijskoj konferenciji zajedno s meksičkim i kanadskim predsjednikom Vicenteom Foxom i Paulom Martinom demantovao jučerašnje navode da je postavljen krajnji rok do juna do kada bi se trebali obnoviti pregovori obiju Koreja, Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine i Japana.

"Ja sam strpljiva osoba, kao i ostali ljudi uključeni u ovo delikatno pitanje. Ali lideru Sjeverne koreje mora biti jasno da kad pet zemalja jednako govore, onda stvarno misle što govore", kazao je Bush.

Američki predsjednik je istaknuo da mu je državna tajnica Condoleeza Rice podnijela izvještaj te da je Kina još uvijek spremna ulagati napore u postizanje dogovora s Pyongyangom.

Na pitanje o izravnim pregovorima SAD-a i Sjeverne Koreje, Bush je kazao da o tome treba odlučiti Kim Jong-il te da su ostalih pet zemalja koje sudjeluju u pregovorima već iznijele svoje stavove.

Posljednji sastanak šest zemalja održao se u junu prošle godine.