BiH
0

Bush dolazi u Hrvatsku kako bi poslao poruku i drugim zemljama u regiji

FENA
Američki predsjednik George Bush dolazi u Hrvatsku kako bi i drugim zemljama u regiji poslao poruku da će im vrata NATO-a biti širom otvorena ako budu intenzivno radili na teškim reformama i ukoliko ostvare ono što je ostvarila Hrvatska, kazao je američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert A. Bradtke u intervjuu za današnji broj Večernjeg lista.

Na novinarski upit jesu li takve poruke predsjednika Busha upućene prvenstveno Bosni i Hercegovini i Srbiji, Bradtke je kazao da se još mora vidjeti što će se dogoditi na skupu na vrhu NATO-a u Bukureštu.

"Nadam se da će Makedonija i Albanija također dobiti pozivnicu. No tu su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, i naravno Kosovo", istaknuo je veleposlanik Bradtke.

Veleposlanik Bradtke je izjavio kako misli da predsjednik Bush posjetom Hrvatskoj želi poslati poruku da sve te zemlje mogu i trebaju napredovati prema članstvu u NATO-u i drugim transatlantskim integracijama te prema članstvu u Europskoj uniji.

"Mislim da on (Bush) prvenstveno želi govoriti o ostvarenom napretku. No ostatak regije ipak nije ostvario napredak i problema je još uvijek mnogo. Pogledamo li unatrag, u devedesete, u vrijeme kada je ovdje još trajao rat, onda shvaćamo da je ovaj dio Europe prošao dugi put. No još ima puno nedovršenog posla u BiH, a tu je i pitanje Srbije. Pitanje je kakvu budućnost ta zemlja želi sama za sebe", kazao je veleposlanik Bradtke.

Veleposlanik Bradtke je također podsjetio da su SAD, Rusija i Europska unija naporno radile kako bi se pregovorima došlo do rješenja na Kosovu.

"Shvaćam da je ovo za Srbiju teško vrijeme, ali trebaju znati da više nema vraćanja natrag i da Kosovo više nikad neće biti dio Srbije", kazao je na kraju intervjua za Večernji list veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj Robert A. Bradtke, a uoči posjeta američkog predsjednika Georgea Busha toj zemlji.