BiH
0

Busek zabrinut za budućnost BiH

FENA
Koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog lošeg stanja u Bosni i Hercegovini, istakavši da će ako ustavne reforme ne uspiju, BiH ostati crna rupa na geografskoj karti regiona.

Busek je za njemački radio "Deutsche Welle" izjavio kako je veoma razočaran što se predstavnici osam najvažnijih bh. političkih stranaka nisu dogovorili o donošenju ustavnih promjena u zemlji.

"To je veoma loš signal pred početak razgovora o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom", rekao je Busek i dodao da takvim razvojem događaja BiH pokazuje kako nije sposobna obaviti potrebne reforme da bi postala normalna demokratska država.

"Ukoliko se BiH želi porediti s drugim državama, onda i ona mora imati jednoga predsjednika koji će je predstavljati i kompetentan parlament koji je u stanju donositi odluke", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, najviše zabrinjava loša privredna i socijalna situacija u zemlji, odnosno činjenica da bi, prema najnovijim anketama, BiH napustio veliki dio njenih građana, posebno mladih.