BiH
0

Busek: Brisel ocijenio da se BiH dobro pripremila za pregovore sa EU

FENA
Pregovori između BiH i Evropske unije o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) počeli su dobro i u Briselu je utisak da se bh. strana dobro pripremila za početak pregovora, izjavo je danas u Sarajevu za Agenciju FENA specijalni koordinator Pakta o stabilnosti Erhard Busek.

Busek, koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, kazao je da je važno zaključiti pregovore o SAA što je moguće prije, jer ih i komesar EU za pitanja proširenja Olli Rehn vidi kao veoma važan korak naprijed koji se može okončati u 2006. godini.

Upitan da prokomentariše ulogu koju bi novi, a vjerovatno i posljednji, visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling mogao imati u BiH, Busek je kazao da i Schwarz-Schilling namjerava biti posljednji visoki predstavnik. Osim toga, Schwarz-Schilling je ujedno i specijalni predstavnik u BiH, te Busek smatra da će se on odmaknuti od uloge visokog predstavnika ka ulozi partnera u ime Evropske unije.

Prema Busekovim riječima, Schwarz-Schilling mu je lično rekao da je posebno zainteresovan za unapređenje ekonomske situacije, ali da je otvoreno i nekoliko unutrašnjih pitanja, na prmjer ustavne promjene te stvaranje boljeg utiska prema BiH u inozemstvu.

Busek smatra da je veliki problem za ulaganje to što je imidž o BiH pogrešan. Zato je potrebno održati više prezentacija o uspjesima. U prirodi medija je da izvještavju o problemima, ali je potrebno naglašavati i ono što je ostvareno. Busek kaže da bi to također trebalo da bude uloga visokog predstavnika te da će na tome raditi i Pakt o stabilnosti.

Kada su u pitanju ustavne promjene, Busek je u razgovoru za FENU rekao da je stav u inostranstvu da bi to trebalo da urade sami Bosanci i Hercegovci. Međutim, njegov je utisak da je ponekad neophodno da visoki predstavnik postavi neka pitanja i izvrši pritisak kako bi se došlo do rezultata.

Nedavni prijedlog o stvaranju zone slobodne trgovine na zapadnom Balkanu, Busek je ocijenio posljedicom činjenice da između zemalja regiona postoji 31 ugovor o slobodnoj trgovini, što za poslovne ljude predstavlja "džunglu". Ovu inicijativu je, također, ocijenio pripremnim korakom za zajedničko tržište.

"Ovo nije zamjena za članstvo u Evropskoj uniji, nego korak ka približavanju EU", naglasio je on.

Na kraju je kritike da se ovim projektom pokušava stvoriti neka nova Jugoslavija odbacio kao najveći nonsens koji je ikada čuo.