BiH
7

Burno u NSRS: Treba usvojiti da je Milorad Dodik zakon u RS-u

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Srpska demokratska stranka (SDS) uputila je danas brojne primjedbe zbog neprocesuiranja korupcije u RS-u.

Tokom rasprave u parlamentu RS-a o Nacrtu strategije borbe protiv korupcije u RS-a za period 2013.- 2017. godina, poslanik SDS-a Kostadin Vasić je kazao da se i u nacrtu ove strategije ponavljaju iste stereotipne fraze koje se nikada ne primjenjuju.

"Ništa se ne preduzima na utvrđivanju ko je kriv za zloupotrebe i nepravilnosti, već samo deklarativno izražava opredjeljenje na borbu protiv korupcije. Šta je radila Slavica Injac iz Agencije za bankarstvo, a znamo šta se dešavalo u Balkan investment banci", pita Vasić.

Tvrdi da se za sve, pa i provođenje zakona u RS-u “pita samo predsjednik RS-a Milorad Dodik”.

"Zato samo treba donijeti zakon u kojem će u prvom članu stajati da je: “Milorad Dodik zakon”, a drugi član: “Zakon će se primjenivati kada Milorad Dodik hoće", naveo je poslanik SDS-a.

Zbog svega ne vjeruje da će ni ova strategija biti provedena, jer, kako navodi, ni za osam godina vladavine aktuelne vlasti u RS-u ništa nije urađeno.

Ukazao je da nije ispitan rad bivšeg ministra porodice, omladine i sporta RS-a Proke Dragosavljevića, iako je revizija dala negativno mišljenje dok je vodio taj resor.

Ako se želite boriti protiv korupcije, kazao je, obraćajući se SNSD-u i vladajućoj strukturi RS-a, morate reći svojim tajkunima “dosta je”.

Vasić je zaključio i da će se sve afere u RS-u procesuirati kada se promijeni vlast.

Replicirajući Vasiću, poslanica SNSD-a Dušica Savić je rekla da je zbog nekih prijava ovog poslanika SDS-a policija u Zvorniku provodila istragu “i ništa nisu našli”.

"Institucije su uradile svoj dio posla, pregledale, ali ništa nisu našle", dodala je Savić.

Složila se s Vasićem da sud i tužilaštvo ne rade dobro svoj posao, navodeći da je problem ta karika vlasti koja uopće ne funkcionira.

U Narodnoj skupštini RS-a još traje rasprava o Nacrtu strategije borbe protiv korupcije u RS-u za period 2013. - 2017. godina.