Dva HDZ-a nezadovoljna
0

Burni pregovori na konstituirajućoj sjednici Doma naroda FBiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Uporedo s konstituirajućom sjednicom Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu, za danas poslijepodne zvanično je sazvana i vanredna sjednica Predstavničkog doma, koji je nedavno formiran u novom postizbornom sazivu.

Dnevni red će biti utvrđen na samoj sjednici, rečeno je u najavi.

Konstituirajuća sjednica Doma naroda, pak, koji nije formiran ni pet mjeseci od općih izbora održanih u BiH, protiče u ozračju burnih pregovora o fomiranju nove vlasti, koje su zadnjih dana pod okriljem partnera iz međunarodne zajednice vodile - i jučer okončale bez dogovora - stranke s dobivenim mandatima na izborima.

Uzrok nepostizanju dogovora je nezadovoljstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990) koje su tražile, ali nisu dobile, sva ministarska mjesta u vladama na državnom i entitetskom nivou na koja treba da budu imenovani kadrovi hrvatske nacionalnosti.

Nakon što dogovor nije postignut, stranke okupljene oko zajedničke postizborne platforme - Socijaldemokratska partija BiH, Stranka demokratske akcije, Narodna stranka "Radom za boljitak" i Hrvatska stranka prava, najavile su da danas kreću u uspostavu nove vlasti bez HDZ-a i HDZ-a 1990.

Rekli su da se na uspostavu nove vlasti ne može više čekati jer je od izbora u BiH prošlo pet mjeseci a stavove HDZ-a i HDZ-a 1990 okvalificirale kao nepopustljive jer, prema njihovim objašnjenjima, te dvije stranke s hrvatskim predzankom nisu pristale ni na nuđeni kompromis - da dobiju četiri ministarska mjesta u Federalnoj vladi i mjesto predsjednika FBiH, a u Vijeću ministara BiH dva ministarska mjesta i predsjedavajućeg s tim da od tri njihova kandidata za presjedavajućeg Vijeća ministara BiH, jednog potvrdi SDP.

HDZ i HDZ 1990 tvrde, pak, da će uspostava nove vlasti bez njih destabilizirati stanje jer su one - među strankama s hrvatskim predznakom, dobile najviše povjerenja birača na općim izborima održanim prije pet mjeseci u BiH.

U istom tom kontekstu posmatraju i današnju konstituirajuću sjednicu Doma naroda, a naročito zato što tri kantonalne skupštine u FBiH - iz Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Kantona 10, u kojima ove stranke imaju većinu, još nisu delegirale članove za Dom naroda.

Tu činjenicu da ova tri kantona još nisu dala delegate, stranke okupljene oko platforme tumače kao opstrukciju "dva HDZ-a" u uspostavi nove vlasti koja traje već mjesecima i koja se već jednom mora prevazići.

Sjednicu Doma naroda vodi predsjedavajući u dosadašnjem četvorogodišnjem mandatu Stjepan Krešić.

Prisustvuju joj 32 od ukupno 58 delegata, koliko ovaj parlamentarni nivo treba da ima: po 17 iz svakog konstitutivnog naroda i sedam iz reda ostalih naroda.

Danas su prisutni: 12 Bošnjaka, šest Hrvata, 11 Srba i tri pripadnika ostalih naroda.