BiH
8

Burne reakcije na obilježavanje tzv. Herceg-Bosne u Mostaru

Piše: El. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ne smiruju se reakcije nakon što je jučer u Mostaru obilježena godišnjica osnivanja takozvane Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) čiji je vojni i politički vrh Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju optužio za udruženi zločinački poduhvat

Iz SDA kažu da pokušaj pompezne proslave propale Herceg-Bosne jasno ukazuje na razloge dugogodišnje političke krize u Mostaru.

"Kićenje Mostara zastavama Herceg-Bosne i RH, vatromet sa Huma pored križa u "slavu" propalog projekta, te izjave kako je Herceg-Bosna, "model koji se treba slijediti", uz skandalozno veličanje presuđenih ratnih zločinaca, nisu ništa drugo do jasan dokaz stvarne politike, koja se vodi i kojoj se teži. Sve ostalo je priča za naivne i podobne", kažu iz GO SDA Mostar.

Irma Baralija, predsjednica GO Naše stranke u Mostaru, kaže da je to isto kao kad bi neko danas Nijemcima suđenike iz Nirnberškog procesa nametao kao moralne figure.

"Što se prije hrvatski narod, i na vlastitu inicijativu, oslobodi tog bremena, a onda i Čovićevog HDZ-a, mladi bh. Hrvati će imati perspektivu u svojoj državi BiH, i neće morati više da sele u Njemačku i druge, ekonomski napredne zemlje u kojima se ne slave zločinci. Čovićev HDZ, koji samo zna puštati vatromete, ih je doveo do toga da bježe trbuhom za kruhom”, kaže Baralija.

Iz SDP-a se pitaju: Da li je veličanje Hrvatske Republike Herceg Bosne dio Čovićevog pristupnog plana ka EU?

"Civilno i vojno rukovodstvo Herceg-Bosne je osuđeno u Haagu za ratne zločine i udruženi zločinački poduhvat. S pravom se pitamo kome HR HB danas treba, da li je ovo povratak u prošlost koja je bila tako bolna za mnoge građane Mostara i šta nam slavljenjem takvih tvorevina žele poručiti Dragan Čović i saradnici? Da li je to vizija države kakvu zagovara Dragan Čović? Interesantno bi bilo i čuti da li su za jučerašnju mostarsku ikonografiju obavješteni odgovorni u Gradskoj upravi Grada Mostara i da li su aktivirali nadležne inspekcijske službe kako bi utvrdile nalogodavce?", kažu iz GO SDP Mostar.

Reagirao i Građanski savez (GS) koji je pozvao SDA i njene najviše zvaničnike da konačno razumiju da politika daljnjih ustupaka Čoviću i ideologiji čiji je krajnji cilj zločinačna podjela Bosne i Hercegovine, neće zaustaviti njihove nasrtaje na državu BiH.

"Najoštrije osuđujemo rukovodstvo kantonalne policije HNK koja je odbila da primi prijavu Štefice Galić povodom nelegalnog postavljanja zastava zločinačke tvorevine HZHB. Umjesto da spriječe nelegalno postavljanje zastava zajedničkog zločinačkog poduhvata kojem se sudi i na međunarodnim i na domaćim sudovima, pripadnici policije HNK prijetili su gospođi Galić", stoji između ostalog u saopćenju GS-a koji tvrdi da su SDA i Izetbegović odgovorni za povampirenje Herceg-Bosne.

Posjećamo, jučer je u Mostaru nizom događaja obilježena 25. godišnjica osnivanja HZHB. Politički i vojni vrh tzv. Hrvatske zajednice Herceg-Bosne pred Haškim tribunalom je osuđen za ratne zločine koji su počinjeni na području tzv. HZHB, a u ovom procesu očekuje se drugostepena presuda.