BiH
34

Burna rasprava u Parlamentu BiH o napadu u Zvorniku i akciji "Ruben" MUP-a RS

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zastupnici raspravljaju o informaciji koju su nadležna tijela dostavila o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, ali i o akciji "Ruben" MUP-a RS te nizu nedavnih incidenata.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je uoči današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je napad u Zvorniku državno Tužilaštvo kvalifikovalo kao teroristički napad, te je pored informacije o napadu u Zvorniku sačinjena i informacija o hapšenjima u entitetu Republika Srpska u akciji naziva "Ruben".

Obje informacije naći će se danas na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Insistirao sam da se skinu sve oznake tajnosti sa dokumenata kako bi se javnost mogla upoznati sa svim detaljima i da to apsolutno bude transparentno", rekao je Mektić.

Dodao je da je najbitniji zaključak da se BiH u institucionalnom smislu suprotstavi prisutnom terorizmu i da priznamo da imamo problem s terorizmom.

"Intenzivno radimo na dokumentu koji treba ponuditi odgovor na pitanje kako se suprotstaviti terorizmu", rekao je Mektić.

On je rekao da će država pobijediti šaku kriminalaca i prevaranata koji žele dovesti u pitanje sudbinu ove države i njenih građana zbog svojih radikalnih i necivilizacijskih ideja.

Zastupnik Denis Bećirović predložio je da se na dnevni red uvrsti rasprava o verbalnom i i fizičkom napadu na ekipu Face televizije u Banjoj Luci.

Nikola Špirić, zastupnik SNSD-a, kazao je da državni Parlament nema snage da osudi čin Sejfudina Tokića.

"Ako ste spremni da osudite napade Sejfudina Tokića ja sam spreman da osudim ugrožavanje slobode medija", kazao je Špirić.

Na Bećirovićev prijedlog nisu blagonaklono reagovali ni zastupnici SDS-a.

Zastupnica Aleksandra Pandurević kazala je da je u BiH počeo rat kada se u Sarajevu pojavila zastava Republike Srpske, te uputila kritike na račun Denisa Bećirovića s obzirom na to da nije predlagao nikakve inicijative kada je ekipa BN televizije bila napadnuta u Brčkom ili kada je ekipa RTRS-a uhapšena u Sarajevu.

Bećirović je replicirao da nije nikakav problem da Parlament danas raspravlja i o ovim pritiscima.

On je podsjetio da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH raspravljao o upadu policije u redakciju portala Klix.ba.