BiH
20

Burna rasprava: Poslanici u Parlamentu BiH u borbi za 100 miliona KM od Elektroprenosa

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Nakon sjednice Kolegija Predstavničkog doma PSBiH u dnevni red je uvršten Zahtjev Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u BiH (Elektroprenos BiH) po hitnom postupku.

Otvorena je rasprava o proceduri, a poslanik Šefik Džaferović istakao je da je problem u budućnosti kompanije Elektroprenosa BiH u koju se godinama ne ulaže.

Podsjećamo, na računu Elktroprenosa BiH nalazi se blizu 100 miliona KM.

"Postojeći zakon ne dozvoljava do 2016. da se potroši marka u bilo koje svrhe osim razvoja kompanije. Deset godina se blokira rad ove kompanije i akumuliraju se sredstva. Nakon silne blokade tražite od nas da precrtamo ovu odredbu i podijelimo novac. Ovo će izazvati pogubne posljedice za ovu kompaniju, ali i za BiH. On ne može i ne smije dobiti zeleno svjetlo u ovom parlamentu", zaključio je Džaferović.

Uslijedila je diskusija poslanice Azre Hadžiahmetović koja je podsjetila na sporazum između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Evropske unije s druge strane tokom sastanka na ministarskom nivou u Briselu 13. novembra 2012.

Zaključci ovog sastanka nalažu da raspodjela neto dobiti Elektroprenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo da bude urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija finansijskih računa obavljena te najvažnije - da su usvojeni pouzdani investicioni planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim finansijskim institucijama.

Poslanik Drago Kalabić kazao je da je vitalni nacionalni interes RS-a da se ovaj zakon usvoji.

"Pravo je RS-a, ali i FBiH da upravljaju ovim novcem. Oni koji pokušavaju da nebuloznim stvarima onemoguće raspolaganje nisu u pravu. Očekujem da svi poslanici iz RS-a glasaju za ovaj zakon", kazao je Kalabić.

S ovim stavom slaže se i poslanik Slavko Jovičić koji je pozvao poslanike da se izjasne o proceduri.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić istakao je da je problem u namjeri da se potroše ova sredstva za "krpljenje budžeta", a koja bi trebala biti iskorištena za jačanje elektroenergetskog sektora.

"Naš stav je vezan za nepostojanje plana u domenu održavanja sistema. Da je donesen plan koji osigurava funkcionisanje sistema, mi ne bismo imali ništa protiv. Ovako, mi trošimo pare koje treba da uložimo u budućnost", izjavio je Bosić.

Rasprava o ovoj tački još traje.