BiH
0

Burna rasprava o RTRS-u: Mediji u RS-u postali sredstvo za vladanje

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS) danas je u Narodnoj skupštini posvađala poziciju i opoziciju o tome ko ima utjecaj na uređivačku politiku te medijske kuće.

U međusobnim optužbama vladajućih i opozicionara čulo se da su mediji u RS-u umjesto za informiranje, postali sredstvo za vladanje.

Inače, izmjene i dopune Zakona o RTRS-u predložene su, kako je navedeno, zbog potrebe utvrđivanja dodatnih izvora finansiranja redovne djelatnosti RTRS-a, s obzirom na to da je uočen pad prihoda ostvaren naplatom RTV takse i prihoda od marketinga.

Kao novina u ovom prijedlogu zakona uvodi se da Narodna skupština imenuje članove Upravnog odbora s liste kandidata koju dostavlja nadležno skupštinsko tijelo.

Preciziran je postupak izbora predsjednika Upravnog odbora, način izbora u slučaju razrješenja člana Upravnog odbora, kao i rok za izbor novih članova odbora u slučaju isteka mandata.

Pedsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić jučer je potvrdio da su šefovi misija EU uputili parlamentu i Vijeću naroda RS-a pismo s upozorenjem koje se odnosi na izmjene Zakona o Radio-televiziji RS-a.

Upozorenje se odnosi na nekoliko stvari, rekao je Radojičić, koji smatra da OHR i ambasadori EU nisu u pravu i da njihova argumentacija “ne drži vodu”.

Nakon rasprave o ovom zakonu na dnevnom redu je “Aktuelni sat” poslanička pitanja i odgovori, čija rasprava je jučer prolongirana.

Za sutra je zakazana posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o implementaciji presude "Sejdić-Finci" i mehanizmu koordinacije.