NSRS
0

Burna rasprava o nacrtu budžeta za 2010. godinu

FENA
Rasprava o Nacrtu budžeta Republike Srpske za narednu godinu, koji je projektovan u iznosu od milijardu i 600 miliona maraka, koliko iznosi i rebalansirani ovogodišnji finansijski okvir, danas je podijelila poslanike Narodne skupštine RS-a.

Najviše kritika opozicije, ali i sindikata, upućeno je Vladi zbog najavljenog smanjenja plaća budžetskih korisnika, dok se iz stranaka pozicije daje podrška predloženom budžetu.

Kao i u ranijim prilikama, tokom rasprave u Skupštini nije manjkalo ni priča o tome kako je trošila ranija vlada SDS-a, kao ni o avionima, trošenju novaca na sportske i muzičke manifestacije, kao i o tome da je premijer RS-a Milorad Dodik na koncertu Emira Kusturice i "No smoking orkestra" dobio zvižduke iz publike, što je za poslanika Srpske radikalne stranke RS-a Milanka Mihajlicu pokazatelj da Dodiku opada rejting.

Najviše rasprave izazvao je prijedlog Kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) da se plaće narodnih poslanika na profesionalnom radu u 2010. godini smanje za 50 posto, dok bi se naknade poslanika „neprofesionalaca“ trebale ukinuti.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nikola Baštinac taj prijedlog je nazvao dječijom igrom.

„Ovakva inicijativa PDP-a predstavlja dječiju igru jer oni daju takav prijedlog i mole Boga da to ne bude usvojeno“, rekao je Baštinac.

On smatra da je realno smanjenje plaće profesionalnih narodnih poslanika za 15 posto i da ta sredstva budu preusmjerena prema zaposlenim u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako je to predložio Klub poslanika SNSD-a.

Šef Kluba poslanika PDP-a Borislav Borenović istakao je da je budžet potpuno ovisan od sredstava MMF-a, odnosno da je 16 do 17 posto budžeta na kreditnoj osnovi, a njegov stranački kolega Zoran Đerić je zatražio i da parlament RS-a poništi odluku Vlade RS-a od marta o kupovini dvaju putničkih aviona u iznosu od 56 miliona KM.

Đerić je zatražio i da se obustavi odluka o izgradnji aerodroma u Trebinju koji je kako je kazao, potpuno nepotreban, a da se ta sredstva preusmjere na izgradnju autobuske stanice u tom mjestu.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Kostadin Vasić istakao je da je Nacrt budžeta RS za 2010. godinu isključivo potrošački, odnosno da nema razvojnu komponentu, dok je uime SNSD-a Gordana Đukić istakla da je normalno da budžet u godini ekonomske krize ima jaču socijalnu komponentu.

Ona je ocijenila da Vlada RS-a vodi računa o socijalnim kategorijama, napominjući da je grant za Fond PIO planirano povećanje za 40 miliona KM.

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Zinaida Hošić upitala je zašto je u godini ekonomske krize povećan budžet predsjedniku RS-a i to za 47 posto.

“Najveće povećanje odnosi se na stavku nabavke opreme i investiciono održavanje, a plan je i povećanje brutoplata u ovoj instituciji za čak 11 posto“, kazala je Hošić i navela da u Nacrtu budžeta Bošnjaci ne participiraju nijedan posto.

Po njenim riječima, Nacrtom budžeta za povratak u RS predviđeno je samo tri miliona KM.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Milanko Mihajlica smatra da je Nacrt budžeta za iduću godinu klasična obmana javnosti u RS-u.

Zamjerio je i što Vlada RS-a nije uz Nacrt budžeta dostavila dokumente koji se odnose na realizaciju Ekonomske politike u tekućoj godini i ekonomsku politiku za iduću godinu, kao i Informaciju o realizaciju mjera Vlade RS-a za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize.

Mihajlica je istakao da je svima jasno zašto Vlada RS-a to nije dostavila, navodeći da se ne ispunjavanja plan o rastu bruto društvenog proizvoda od 6,4 posto, niti plan za otvaranje 20.000 novih radnih mjesta.

Umjesto toga, istakao je Mihajlica, u RS-u bez posla je ostalo 26.000 radnika i svaki dan stotine radnika ostaje bez posla, upravo u preduzećima i firmama koje je pompezno otvarao premijer RS -a Milorad Dodik kao što je slučaj s “Pevecom” u Banjoj Luci.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić kaže da je posljedice svjetske ekonomske krize održavaju i na privredu RS-a i ogledaju se u smanjenju vanjskotrgovinske razmjene, slabom rastu plaća i prihoda.

Nacrtom budžeta ovog entitat za narednu godinu predviđeno je smanjenje plaća za 10 posto tokom cijele godine zaposlenima u javnoj upravi, a za tri posto tokom šest mjeseci zaposlenima u obrazovanju i policiji. Ministrima, njihovim pomoćnicima i načelnicima odjeljenja plaće će biti smanjene za 15 posto.

Rasprava o Nacrtu budžeta bit će nastavljena iza 17 sati.