BiH
0

Burna rasprava i brojne replike u skupštini RS-a

FENA
Poslanik Stranke za BiH Adib Đozić ocijenio je nepotrebnom današnju raspravu u Narodnoj skupštini RS-a povodom posljednjih odluka visokog predstavnika, ističući da su tokom svog izlaganja predsjednik i premijer RS-a Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik iznijeli niz paušalnih i nepotrebnih tumačenja i neistina kada je u pitanju ustavna materija.

Đozić je osporio zvaničnicima RS-a i to što se pozivaju na teorije ugovora, države i prava, a uistovremeno, kaže, ne priznaju presudu suda za genocid u Srebrenici.

On je u raspravi u Skupštini RS-a, koja treba da zauzme stav o odlukama visokog predstavnika, rekao i da predloženi zaključci imaju diskriminirajuće i šovinističke sadržaje jer iznose tumačenje da je RS isključivo entitet jednog naroda, a ne spominje se konstitutivnost naroda.

Đozić je postavio pitanje Kuzmanoviću i Dodiku koje pravo imaju građani bošnjačke nacionalnosti i da li uopće imaju pravo da raspravljaju o uređenju ustavnog položaja entiteta RS.

Kao posebno opasan stav, poslanik SBiH je označio to što se pokušava izvršiti zamjena teza i iza prava naroda sakriti pojedinačni postupci.

S tim u vezi kazao je da su netačni navodi premijera RS-a Milorada Dodika da se stvara stereotip da je samo jedan narod činio zločine u BiH.

„Neka bilo ko pokaže tužbu, akt i presudu u kome se narod srpski optužuju ili drugi kao subjekt krivičnog gonjenja“, istakao je Đozić, dodajući da toga nema, već da se za zločine osuđuju pojedinci.

„Nije tačno da Sud BiH i Međunarodni sud pravde u Haagu procesuiraju samo građane srpske i hrvatske nacionalnosti, već u Haagu za ratni zločin odgovara i komandant Armije BiH“, podsjetio je Đozić.

Reagirao je premijer RS-a Milorad Dodik ističući da su stavovi Vlade doneseni na osnovu procjene situacije nakon nametnutih odluka visokog predstavnika u BiH te imajući u svemu obzir prema građanima.

„Vi branite BiH, i ja to razumijem, ali za početak bi bilo dobro da prihvatite RS u kapacitetu koji ona ima na osnovu izvornog Dejtona. I mi pokušavamo da se borimo za ono na šta imamo pravo u skladu s tim dokumentom“, rekao je Dodik.

Đozićevo izlaganje izazvalo je brojne replike poslanika iz reda SNSD-a i još nekih stranaka te ponovo reagiranje poslanika SBiH i SDA.

Burna skupštinska rasprava, koja je odustupala od zadate tačke dnevnog reda, vođena je i ovaj put u Narodnoj skupštini uz spominjanje lojalnosti RS-u, ratnih zločina na svim stranama...

Šef Kluba poslanika SDA Ramiz Salkić ocijenio je da je Dodik danas poslao ružnu poruku građanima koji su se vratili u RS, ističući da njima treba zaštita sistema i zakona, ne premijera RS-a.

Rasprava o stavovima Vlade RS-a povodom nametnutih odluka visokog predstavnika je u toku.