Otvoreno pismo Svetozaru Pudariću
0

Burić: Odgovorno preuzmite posljedice ili priznajte nesposobnost

Sarajevo-x.com
Novinar i književnik Ahmed Burić, kolumnista našeg portala, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Glavnog odbora SDP-a Svetozaru Pudariću u vezi sa novonastalom situacijom u Kantonu Sarajevo, pozivajući njega i stranku da "preuzmu posljedice činjenice da su dobili izbore" ili da, u suprotnom, priznaju nesposobnost. Pismo prenosimo u cjelosti:

"Pišem vam zbog ostavke ministra Emira Suljagića i nastale situacije povodom odluke o stavljanju vjeronauka izvan prosjeka školskih ocjena. Smatram da je neprimjereno da SDP, čiji sam birač i simpatizer, ne podržava u dovoljnoj mjeri gospodina Suljagića, koji je, očigledno, pod pritiskom morao podnijeti ostavku. U to ime apelujem na vas da se kao politička partija nedvosmisleno odredite prema jednoj vrsti ucjene pred koju je doveden vaš član (time i cijela Vlada i koalicija) i konačno preuzmete odgovornost za činjenicu da ste pobijedili na proteklim izborima.

Ignorancija i snishodljivost koju pokazujete prema istupima Mustafe Cerića, u kojima poziva na ulične borbe, apsolutno je suprotna idejama zbog kojih ste dobili povjerenje građana. Ovim vas pismom kao građanin pozivam da ispunite barem minimum onoga što ste započeli i da se prema svojim kadrovima i biračima ne odnosite kao dosad. Emir Suljagić je samo pokrenuo mali kamen u lavini nepotizma, korupcije, klijentelizma i ostalih oblika neefikasne vlasti. Počeo je raditi svoj posao. Na vama je bilo da obezbijedite podršku i da ne pristajete na pritiske nakon kojih nam je, ponovo, postalo jasno ko je, zapravo, glavni u ovoj zemlji.

Na vama je da odgovorno i u skladu sa s legitimitetom koji imate preuzmete sve konsekvence ovog "slučaja" i ne čineći ustupke pred prijetnjama tu stvar završite na zadovoljstvo onih koji su vam dali glasove. U protivnom ostat ćete kao politička partija zapamćeni kao slabi i licemjerni subjekt koji budućim generacijama ove zemlje nije sposoban obezbijediti ni minimum ljudskih i građanskih prava.

Stavljati se u neutralnu poziciju kad su ove stvari u pitanju znači biti kao prošla vlast koja se oglušivala o evropske principe i institucije koje su tražile da se ovo pitanje riješi, ili zauzimati ekskluzivističku, komfformističku i duhovno neproduktivnu poziciju koju zauzima dio ovdašnje javnosti koji sebe voli nazivati liberalnim.

Ovo su primjeri na kojima se pokazuje može li se naprijed ili ne, i dužnost je SDP-a da to pokaže. Ili da nama, svojim biračima, pošteno prizna nesposobnost. Dosad ste nama, svojim biračima već morali pokazati jasan pravac i smjer djelovanja, a ne neodgovorno ostavljati ljude na milost i nemilost vaninstitucionalnim pritiscima, kao što je slučaj sa Suljagićem."