Bez dogovora o izboru
3

Buran nastavak sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva

Piše: Maja Beker
Konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva nastavljena je burnom raspravom o tome na koji način će biti nastavljeno biranje gradonačelnika.
Današnja sjednica počela je burnom raspravom (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Današnja sjednica počela je burnom raspravom (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na samom početku SDU BiH ponovo je kandidirao Stjepana Kljuića za gradonačelnika, nakon čega je počela rasprava vijećnika o tome da li gradonačelnik treba biti izvučen iz šešira ili cjelokupni izbor treba ponoviti.

Vijećnik Miroslav Živanović je u ime Kluba vijećnika SDP BiH kazao kako GV treba donijeti zaključak o tome kako će ova sjednica biti nastavljena, jer je, kako on smatra, prošlo zasjedanje prekinuto kada je došlo do opcije biranja gradonačelnika žrijebom.

"Smatram da trebamo utvrditi kako ćemo raditi, jer ne možemo kršiti Poslovnik i Statut", rekao je Živanović.

Velija Katica iz SDA je napomenuo kako je prošli put sekretar GV objasnio cjelokupnu proceduru, te da nema potrebe vraćati se na početak već treba nastaviti predlaganje kandidata.

Vijećnik Haris Pleho iz stranke BOSS predložio je da se gradonačelnik izabere tajnim glasanjem te da, ukoliko oba kandidata dobiju po 14 glasova, u drugom krugu glasanja gradonačelnika treba izabrati žrijebom. No, protiv toga je bio vijećnik Hasan Hodžić iz kluba SDP-a.

"Vi ste ništa, jedna nula, jer Kolegij GV ne može odgoditi sjednicu koja je bila zakazana za 10 sati, jer je to trebalo izglasati Gradsko vijeće. Svi predlažete nešto mimo Poslovnika i pravilnika", rekao je Hasan Hodžić te poručio da neće glasati tajno za gradonačelnika.

"Nema tu šta da se krije kada ćemo naredne četiri godine glasati javno za sve odluke. Mi imamo problem što hoćemo mačka u vreći", rekao je Hodžić.

Vijećnica Arijana Talović iznijela je prijedlog da sekretar GV pomogne Vijeću davanjem zaključka na izglasavanje u kojem će se navesti da li vijeće može predlagati nove kandidate i kako birati gradonačelnika. Predsjedavajući Gradskog vijeća Delalić odredio je pauzu od 30 minuta.