BiH
29

Bura vezana za ustanove kulture u Tuzli se ne stišava: Gutić poručio da Vlada TK nije švedski sto

Piše: A. K.
Bego Gutić, premijer Vlade TK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bego Gutić, premijer Vlade TK (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Novonastala bura vezana za finansiranje tri ustanove kulture na području Tuzle, koja bi za posljedicu mogla imati obustavu isplate plata za 87 radnika, se ne stišava.

Nakon jučerašnjih reakcija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i predstavnika Narodnog pozorišta (NP) Tuzla, Međunarodne galerije portreta (MGP) Tuzla i Narodne i univerzitetske biblioteke (NUB) Derviš Sušić Tuzla danas su se oglasili i predstavnici Vlade Tuzlanskog kantona (TK).

Podsjetimo, Vlada TK je prije nekoliko dana Skupštini TK uputila prijedlog da stavi van snage odluku o preuzimanju dijela osnivačkih prava i obaveza nad tri spomenute ustanove kulture u Tuzli radi prestanka njihovog daljeg finansiranja iz kantonalnog budžeta.

Naime, prema zaključku Skupštine TK, Kantonalna vlada je u utorak usvojila Informaciju o aktivnostima poduzetim u cilju redefinisanja odluka i ugovora o suosnivačkim pravima i obavezama nad navedenim ustanovama kulture.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije kazao premijer TK Bego Gutić, riječ je o tri institucije kulture čiji je osnivač Grad Tuzla koji je ujedno i njihov vlasnik.

Vlada TK nije švedski sto

"Vlada TK jedino ove tri institucije kulture lokalnog nivoa finansira na području kantona, odnosno ne finansira nijednu drugu instituciju kulture iz drugih općina. Također, ugovorom o osnivačkim pravima i preuzimanju obaveza iz 2006. Vlada TK nikada nije preuzela u punom kapacitetu osnivačka niti upravljačka prava u ove tri institucije kulture, nego je samo preuzela obavezu finansiranja i to u omjeru 85 posto, koliko je Vlada finansirala, dok je Gradska uprava Tuzle finansirala sa nekih 15 posto. Vlada TK nije švedski sto pa da se može uzeti ono što vam odgovara", kazao je Gutić.

Dodao je i da Kantonalna vlada na ovakav način pokušava dodatno stabilizirati budžet kantona, naglasivši da se ne može desiti da pojedine lokalne zajednice ostvaruju suficite u svojim budžetima, dok je Vlada do prošle godine imala deficite u toku svog godišnjeg poslovanja te je, kako je dodao, nakupljen akumulirani deficit od blizu 93 miliona KM.

"Mi smo još u oktobru prošle godine donijeli odluku o ulasku u postupak redefinisanja odnosa sa Gradskom upravom Tuzle. Skupština TK je takvu odluku potvrdila u decembru 2015. godine, bilo je pokušaja da se sa gradskom administracijom stupi u kontakt i da se krene u proceduru redefinisanja odnosa, ali se s druge strane nije naišlo na raspoloženje Gradske uprave da se uključe u tu aktivnost", naglasio je Gutić.

Ovakvim stavom Vlade TK, prvi čovjek kantona je naglasio da se želi postići ravnopravan tretman svih lokalnih zajednica na području TK.

Kada je riječ o jučerašnjoj konferenciji za medije koja je upriličena u Gradskoj upravi Tuzle, a o čemu smo već i pisali, Gutić je kazao da je iznesen niz netačnih informacija.

"Mi smo prošle godine, kada smo donijeli odluku da se uđe u postupak, Gradskoj upravi Tuzle ponudili tri modela. Prvi je 50 posto svih troškova da preuzme Gradska uprava Tuzle, a 50 posto TK. Drugi model je da se sve tri institucije kulture vrate Gradskoj upravi na dalje finansiranje, a treći model je, s obzirom na to da mi finansiramo 85 posto, da preuzmemo kompletna osnivačka i upravljačka prava. Ugovorom o osnivačkim pravima obevezno je pribavljanje saglasnosti i jednih i drugih osnivača, odnosno Vlade i Gradske uprave na imenovanje upravljačkih struktura, tako da mi ovih dana imamo i to da je gradonačelnik (Jasmin Imamović, op.a.) blokirao izbor Upravnog odbora i direktora NP Tuzla. Također, u blokadi je i NUB Derviš Sušić Tuzla gdje je situacija da direktor nije imenovan zbog spomenutog mehanizma blokade koji je ostavljen i jednoj i dugoj strani", dodao je Gutić.

Aktivnosti nemaju veze s politikom

On je naglasio i da trenutne aktivnosti nemaju nikakve veze s politikom, odnosno minulim lokalnim izborima koji su održani na području BiH, a u prilog tome ide i činjenica da su aktivnosti pokrenute u oktobru 2015. godine.

"Ova vlada nikada nije kalkulisala sa donošenjem određenih političkih odluka", naglasio je Gutić.

Na upit da prokomentariše jednu od mogućih kontramjera koju je jučer naveo gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, a tiče se deložacije kantonalnih institucija iz zgrada koje su u vlasništvu Grada Tuzle, Gutić je kazao:

"Gradonačelnik misli na školske objekte, a prema Zakonu o principima lokalne samouprave, osnovno obrazovanje je u nadležnosti lokalne zajednice i mi ćemo biti sretni da gradonačelniku vratimo osnovno obrazovanje u njegovu nadležnost. Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova TK, Zakon o unutrašnjim poslovima Republike BiH iz 1990. godine, kojim je izvršena reorganizacija Republičkog sekretarijata unutrašnjih poslova, kada su ukinuti općinski sekretarijati, je kazao da sva imovina koja je tada pripadala općinskim sekretarijatima pripada republičkom MUP-u, a pravni sljedbenik su federalni i kantonalni MUP-ovi tako da od toga nema ništa".

Vezano za ravnopravan položaj ustanova kulture na području TK, na novinarski upit da navede gdje još u najmnogoljudnijem kantonu u FBiH postoje narodno pozorište, međunarodna galerija portreta i narodna i univerzitetska biblioteka, Gutić je odgovorio:

"Imamo u Živinicama amatersko pozorište, a u svakoj općini imamo biblioteku ili neku drugu instituciju kulture koju je potrebno finansirati. Kultura nisu samo pozorište, galerija i biblioteka".

Gradska uprava nije odgovorila na urgencije

Prema riječima ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatana Muratovića, u protekom periodu na adresu Gradske uprave Tuzla upućen je niz urgencija, međutim izjašnjenje na osnovu predloženih modela finansiranja nije stiglo.

"Bitno je naglasiti da je finansiranje ovih ustanova apsolutno u koliziji sa odredbama Zakona o budžetima Federacije BiH i Zakona o trezorskom poslovanju FBiH. Nas je ovo jednostavno stavilo u poziciju da razmislimo i ponudimo Skupštini TK na razmišljanje, koja nije imala obavezu preuzimanja dijela osnivačkih prava u ovim ustanovama, ali je pokazala dobru volju s tim da je u Zakonu o principima lokalne samouprave eksplicitno kazano da je upravljanje, osnivanje i finansiranje ustanova koje služe za zadovoljavanje potreba stanovništva kada su u pitanju kultura i sport u vlastitoj nadležnosti gradova i općina", izjavio je Muratović.

Jakub Suljkanović, ministar finansija TK, je kazao da je prilikom prošlogodišnje analize poslovanja tri tuzlanske ustanove kulture, odnosno NP Tuzla, NUB Derviš Sušić Tuzla i MGP Tuzla, utvrđeno da se većinskim dijelom finansiraju iz kantonalnog budžeta, a da nisu u sistemu jedinstvenog računa trezora, odnosno da svaki od ovih budžetskih korisnika ima otvoren svoj poseban račun.

"Zakon o trezorskom poslovanju podrazumijeva poslovanje putem jedinstvenog računa trezora svih budžetskih korisnika, što znači da nijedan budžetski korisnik ne može imati otvoren svoj račun, što ove tri ustanove kulture imaju, a troše javni novac. Mi smo u skladu sa odredbama člana 3. Zakona o budžetima u FBiH pokrenuli proceduru uspostave registra budžetskih korisnika. Svi budžetski korisnici su bili u obavezi da po obavijesti resornog ministarstva dostave popunjene obrasce", rekao je Suljkanović te se osvrnuo na način finansiranja spomenutih tuzlanskih ustanova kulture.

"Na osnovu izvršenog uvida u dostavljene obrasce sam vidio da se NP Tuzla finansira sa 75 posto sredstava iz budžeta TK, a Grad Tuzla učestvuje sa 11,2 posto, dok su vlastita i sredstva donatora svega 13,8 posto. Kada je u pitanju NUB Derviš Sušić, situacija je da budžet TK finansira 81,38 posto, Grad 4,88 posto i vlastita sredstva su 13,74 posto. U obrascu MGP Tuzla oni su naveli da se iz budžeta TK finansiraju 50 posto te isto toliko iz sredstava Grada Tuzle, što znači da se u potpunosti finansiraju javnim sredstvima, odnosno da nemaju vlastitih sredstava", pojasnio je Suljkanović.

Predstavnici Vlade TK su na kraju istakli da pokazuju dobru volju za prevazilaženje novonastale situacije te da su raspoloženi za sastanak sa predstavnicima Gradske uprave Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem.