BiH
215

Bunt građana od Rio de Janeira do Sarajeva: Jedni drugima inspiracija

Klix.ba
Protesti u Turskoj (Foto: AFP)
Protesti u Turskoj (Foto: AFP)
Od Istanbula do Rio de Janeira, od Bugarske do Bosne i Hercegovine, nezadovoljni građani podigli su svoj glas i zatražili svoja prava. Pa iako u svakom dijelu svijeta imaju svoje probleme, zajednički im je bunt bijesnih "običnih ljudi" koji traže promjene.

U razgovoru za Washington Post Bugarin Asen Genov kazao je da su njegovi sugrađani oborili prethodnu vladu zbog visokih cijena električne energije, ali da je nova vlast izazvala još veći gnjev kada je medijskog mogula iz sjene Deljana Peevskog postavila na čelo državne sigurnosne agencije (DANS). Građani su se putem društvenih mreža organizovali i izašli na protest u Sofiji.

"Kladili smo se koliko će ljudi doći. Mislili smo da će ih biti 500-tinjak", rekao je 44-godišnji Genov. Kad je stigao na Trg nezavisnosti, tamo je već bilo na hiljade osoba, a protesti su se nakon tog dana nastavili s ciljem prisiljavanja vlade da podnese ostavku.

"Bugarska, Turska, Brazil... svi smo mi povezani. Pišemo tvitove na engleskom kako bismo se mogli bolje razumjeti i dati jedni drugima podršku", kaže 29-godišnja Iveta Cherneva iz Sofije. "Svi mi protestujemo zbog različitih razloga, ali svi želimo da naše vlade rade za nas. Jedni drugima smo inspiracija".

Širom svijeta ovo ljeto su obilježili izrazi nezadovoljstva srednje klase, posebno u zemljama u razvoju. U Hong Kongu demonstranti su osnovali pokret "Occupy Central" da pokažu svoje nezadovoljstvo nedostatkom adekvatnog plana za implementaciju univerzalnog prava glasa.

U Turskoj je sve krenulo od vladinog plana da na mjestu parka gradi tržni centar, u Brazilu je u prvi plan izašla rastrošnost, korupcija i policijska brutalnost. Svi ovi protesti imaju nešto zajedničko: jedan mali incident zapalio je fitilj u društvima koja od svojih vlasti i demokratija traže više.

Tako se u Sarajevu na hiljade građana BiH ujedinilo i izašlo na ulice, a u jednoj fazi protesta parlamentarci i uposlenici državnih institucija 14 sati su bili blokirani, piše Washington Post, podsjećajući da su protesti u našoj zemlji pokrenuti zbog nesposobnosti vlasti da riješi problem neregistrovane novorođenčadi, odnosno slučaja bebe koja je trebala ići u inostrastvo na liječenje, a nije imala jedinstveni matični broj.

Danas je u Kairu, na trgu Tahrir, organizovan novi protest na kojem brojni Egipćani traže novu vladu i poručuju da ova ne želi riješiti problem korupcije u birokratiji i neefikasne ekonomije.

Neki analitičari u svim ovim dešavanjima vide novu vrstu globalnih protesta. Ako su protesti šezdesetih godina imali za cilj rušenje kulturnih normi i protivljenje stranim ratovima, a oni iz devedesetih bili organizovani kao glas protiv globalizacije, onda ovi današnji predstavljaju traženje odgovornije vlasti, kao i socijalnih i ekonomskih reformi.

Cecilia Siqueira de Oliveira, 33-godišnjakinja iz Sao Paula, kaže da nikad nije ni pomislila da će jednog dana biti demonstrant. Ipak, dok je pratila dešavanja u Turskoj, pogodila je fotografija na kojoj jedan muškarac mirno svira klavir usred gomile uznemirenih građana.

Tu fotografiju je objavila na svojoj Facebook stranici s pitanjem: "Zar ne bi bilo dobro kad bi i Brazilci ovako?" Nekoliko dana poslije i Brazil je bio na nogama.