BiH
14

Bulevar u Podgorici od danas nosi ime heroja Srđana Aleksića

Anadolja
Bulevar u Podgorici dobio je danas ime po Srđanu Aleksiću iz Trebinja, koji je za vrijeme rata u BiH dao svoj život da bi spasio komšiju Bošnjaka.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Otvaranju bulevara u čast heroja Aleksića prisustvovao je i njegov otac Rade.

"Pitali su me nakon rata kako se osjećam, a ja sam rekao, da sam imao jednu divnu zemlju koju sam jako volio, pa onda došao rat, pa mi sve to neko uzeo i Podgoricu i Nikšić, Zagreb, Split, Beograd, Novi Sad, ali kako vrijeme prolazi Srđan, zahvaljujući vama, vraća mi sve ono što je nekad bilo izgubljeno“, rekao je Srđanov otac danas.

Rade je kazao da mu je Srđan danas vratio i Podgoricu, koja mu je bliža i milija nego ikada do sada.

Forum Bošnjaka muslimana Crne Gore je u saradnji sa glavnim gradom Podgoricom, odlučio da imenovanje ulice po heroju iz Trebinja bude upravo danas kada se ujedno obilježava i 18 godina od genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Uoči svečanog otvaranja ulice Srđana Aleksića, Forum Bošnjaka muslimana Crne Gore, članovi Bošnjačke partije, Pozitivne Crne Gore, Liberalne partije, članovi Vlade Crne Gore, kao i članovi ambasade Republike Turske u Crnoj Gori i ostali, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja svim žrtvama rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Aleksić se 1993. godine suprotstavio grupi naoružanih sunarodnika da bi spasio poznanika Bošnjaka Alena Glavovića, ali je ubijen prilikom te namjere, dok se Glavović spasio i nakon toga otišao u inozemstvo.