BiH
0

Bulevar Meše Selimovića krasi novih 45 platana

Klix.ba
Općine Novi Grad i Ilidža, tačnije Bulevar Meše Selimovića od danas je bogatiji za novih 45 stabala platana.

Stabla, odnosno dopuna i završetak projekta podizanja drvoreda koje su danas u navedenoj ulici zasadili radnici preduzeća "Park", realizirana je u okviru projekta rekonstrukcije javnih zelenih površina, koji finansira Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS.

Stoga je danas jedno stablo platana, na lokaciji kod RTV doma u Novom Gradu zasadio Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i Semir Efendić, načelnik Novog Grada. Također, jedan platan na području općine Ilidža, na lokalitetu naselja Stup zasadili su Senaid Memić, načelnik Ilidže i Mustafa Resić, direktor preduzeća "Park".

Nova, odrasla stabla i drvoredu još jedan su primjer ozelenjavanja, ekološkog i estetskog doprinosa, te obnove postojećih i zamjene stabala u Kantonu Sarajevo. Navedenom sadnjom ujedno je i završen projekat sadnje i podizanja drvoreda platana u Bulevaru Meše Selimovića, započet još 1997. godine. Današnjom sadnjom preduzeće "Park" započelo je i veliku akciju sadnje odraslih stabala, kojom je planirano da do kraja ove godine, na području Kantona Sarajevo, zasadni oko 100 novih stabala.

Novozasađena stabla stara oko 20 godina dobijena su vrlo kvalitetnim rasadničkim uzgojem, čime cjelokupna slika drvoreda već ima svoju funkciju, a uz svako stablo postavljena je i zaštita čime je podignut nivo njihove zaštite od oštećenja.