BiH
47

Bukvarević: Moramo biti jedinstveni u odbrani obraza Armije RBIH

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević tokom posjete BPK Goražde susreo se sa zvaničnicima kantona ali i predsjednicima kantonalnih boračkih udruženja.

Bukvarević je govorio o radu Ministarstva i projektima koji se očekuju u ovoj godini posebno u oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija. Predstavnicima boračkih udruženja iz Goražda predočene su i izmjene Zakona o boračkim organizacijama te novi Zakon o pravima demobilisanih boraca o čemu će i sami u narednih mjesec dana dostaviti svoje mišljenje resornom ministarstvu. Dosta pažnje posvećeno je Fondaciji za pravnu pomoć boračkoj populaciji, te zaštiti bivših pripadnika Armije RBIH.

I tokom razgovora sa ministrom Bukvarevićem članovi boračkih udruženja istakli su kako su bivši borci izloženi konstatnim pritiscima. Saslušanja i podizanje optužnica za navodno počinjene zločine u ovom dijelu BIH ali i cijelom njenom prostoru su postali česti.

Ministar Bukvarević izjavio je kako nastoji naći najbolji način da se pomogne bivšim borcima te kazao da je veliki broj njih nepravedno optužen.

"Svi oni do sada su bili oslobađani u Hagu ali i ovdje. Poštujemo pravosudne institucije, ali nam se čini da je to pokušaj izjednačavanja agresora i žrtve i balansiranja odgovornosti", kazao je Bukvarević.

On kao primjer navodi da su pripadnici agresorske vojske u Srebrenici za jedan sat pobili više civilnog stanovništva, nego što je to za cijelo vrijeme rata učinjeno na drugim teritorijama u BiH te ističe da je to nemoguće izjednačiti. Kako bi pomogli bivšim borcima kroz Fondaciju, ujedinjenje u istom cilju, općina, kantona ali i svih građana je neminovno, smatraju u federalnom ministarstvu.

"Podržali smo predstavnike porodica šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i dobitnika najvećih ratnih priznanja u njihovom nastojanju da vlast pomogne tu fondaciju, ali i da oni odvoje sredstva iz svojih invalidnina. Podržaćemo i inicijativu da svi patrioti BiH potpišu izjavu i izdvoje iz svojih plata i primanja od 1 KM ili koliko žele za ovu Fondaciju. Činjenica je da smo svi bili jedinstveni u odbrani BiH ali važna je i poruka da želimo biti jedinstveni i u odbrani obraza ARBiH", kazao je Salko Bukvarević.

IZ BPK Goražde podrška Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima ARBiH je neupitna. Bivši borci smatraju kako je Fondacija dobra šansa da se pruži podrška onima koji su procesuirani. Podsjetimo da je Fondacija za pružanje pravne pomoći nedavno formirana i u BPK Goražde.

"Mi smo raspravljali i o našoj Fondaciji i ona neće praviti problem federalnoj. Ovdje su i planirana mala sredstva od nekih 50.000 KM čisto da ljudi iz BPK, koji su procesuirani ili će se to sutra možda desiti imaju određenu sigurnost i da im se može pomoći i sa ovog nivoa", kaže Derviš Hodžić, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK.

Tokom sastanka izražena je nada da će fondacija dati doprinos pravnoj zaštiti bivših pripadnika ARBiH i njihovim porodicama.