BiH
0

Bujice preplavile puteve u Semberiji, dvije kuće poplavljene

SRNA
Vanredna sjednica štaba Civilne zaštite u Bijeljini (Foto: Srna)
Vanredna sjednica štaba Civilne zaštite u Bijeljini (Foto: Srna)
Bujične vode preplavile su puteve u Semberiji, a najteže stanje je u naseljima Donja Čađavica i Donji Dragaljevac, gdje su poplavljene dvije kuće.

Šef Civilne zaštite u Bijeljini Drago Ristić rekao je na vanrednoj sjednici štaba Civilne zaštite da je u protekla 24 sata na ovom području palo 47 litara kiše po metru kvadratnom.

Padavine su izazvale brzo nadolaženje rječica Janja, Stupanj i Gnjica, a u naseljima uz bujične vodotoke zaplavljeno je dvadesetak okućnica.

Oko 18.00 sati kiša je prestala da pada u Semberiji, svi vodotoci stagniraju ili se povlače, osim rječice Janje, koja i dalje raste.

Za posljednja tri sata njen vodostaj povećan je za 80 centimetara, voda izbija na šahtove u naselju, ali za sada nema opasnosti za kuće.

Pripadnici Civilne zaštite stavili su u pripravnost jedinicu za spašavanje na vodi, a gradonačelnik Mićo Mićić će sa saradnicima večeras obići ugroženo područje.

Mićić je pohvalio rad protivgradne odbrane koja je na području Semberije tokom noći ispalila 69 raketa i spriječila pojavu grada.

Šteta je pričinjena usjevima, posebno pšenice, koja je polegla zbog jačine kiše i vjetra, a poljoprivrednici su pozvani da štetu odmah prijave kako bi na teren izašla gradska komisija za procjenu štete.