BiH
0

Bugojno: Više od 200 nezaposlenih s VSS i VŠS

FENA
Bugojno
Bugojno
Na teritoriji općine Bugojno bez posla je 5.591 osoba a zabrinjava podatak da se među licama bez posla iz godine u godinu povećava spisak onih s fakultetskom diplomom.

Prema informaciji iz općinskog Biroa za zapošljavanje bez posla je 221 osoba s diplomom o završenoj VSS i VŠS.

Najviše je dipl. ekonomista, čak 60. Posao priželjkuju, također, 24 dipl. pravnika te profesori različitih nastavnih predmeta.

Najviše ih ima diplomu profesora njemačkog jezika - 8, sociologije - 7, pedagogije - 6, fizičke i zdravstvene kulture - 5. Bez posla su i 2 profesora historije, po jedan profesor informatike, geografije, vjeronauke, likovne kulture, latinskog jezika i arapskog jezika.

Nezaposlenih kriminalista je 4, novinara 9, politologa 2, a bez posla su i jedan doktor medicine, tri stomatologa i šest socijalnih radnika.

Sedam lica ima diplomu Poljoprivrednog fakulteta a na posao čekaju i 4 mašinska inžinjera, 5 inžinjera drumskog saobraćaja, te po jedan inžinjer hemijske tehnologije, građevinski inžinjer, inžinjer poštanskog saobraćaja, drvne tehnologije, elektronike i elektrotehnike. Na spisku nezaposlenih su i 2 agronoma za ratarstvo te jedan agronom za hortikulturu.

Lica koja su se prijavila na Biro s diplomom VŠS i VSS su mlađe životne dobi a na zaposlenje čekaju, ipak, kraće nego npr. trgovci i gimnazijalci, čije su šanse da dobiju posao dosad bile najmanje.