BiH
23

Bugojanka Aida Muminović u prvoj ženskoj ekspediciji na vrh Huaskaran u Peruu

FENA
Iz Bugojna je danas prema Južnoj Americi otputovala Aida Muminović, članica PD "Koprivnica“ i jedna od članica Prve ženske ekspedicije iz BiH, koja kreće u pohod na vrh Huaskaran u Peruu.

"Spremna sam za jedan ovakav pohod, koji za mene predstavlja veliki izazov. Ovo je prvi put u historiji bosanskohercegovačkog planinarstva da grupa žena ide u visoke planine, i to će nesumnjivo utjecati na dalji razvoj planinarstva u našoj zemlji i afirmaciju žene u planini i, općenito, u društvu", kazala je.

Po njenim riječima, planina Huaskaran, s nadmorskom visinom od 6.768 metara, jeste najviša planina Perua i šesta najviša planina Južne Amerike.

"Ekspedicija bi trebala trajati oko mjesec, a sam uspon na Huaskaran nekoliko dana, zavisno od vremenskih i drugih uvjeta, koji su neophodni za jedan ovakav pothvat. Dobro smo se pripremili i vjerujem da ćemo ispuniti naš cilj", naglasila je.

Sa suprugom Besimom, prijateljima Fahrudinom Teskeredžićem Teksom i Zoranom Čosićem, članovima Sekcije za alpinizam i sportsko penjanje PD „Koprivnica“, i mostarskog alpiniste Gorana Vidovića, članom HPD „Prenj 1933“, Aida je u augustu 2013. osvojila krov Alpa -Mont Blanc, najviši vrh u Francuskoj i drugi po veličini u Evropi.