Nedžad Branković
0

'Budžetsku potrošnju prilagoditi nivou prihoda'

FENA
Koordiniranje aktivnosti u složenoj ustavnoj strukturi FBiH na smanjenju utjecaja ekonomske krize u FBiH, bila je osnova tema današnjeg sastanka premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, dopremijera FBiH Vjekoslava Bevande i Gavrila Grahovca, federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, te federalnog ministra za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahida Crnkića, sa premijerima i ministrima finansija 10 kantona Federacije BiH, održanog u hotelu "Aqua reumal" u Fojnici.

Sastanak je bio ujedno i priprema delegacije Vlade FBiH za razgovore sa MMF-om koji su najavljeni već od iduće sedmice.

Razgovarano je o detaljima smanjenja javne potrošnje, a analizirani su i svi troškovi korisnika budžeta, te budžetske obaveze kantona po osnovu kolektivnih ugovora, a za koje su nadležni kantoni.

"Već sutra slijedi runda pregovora sa sindikatima uposlenih u javnoj upravi i mi smo danas napravili platformu sa određenim zaključcima koji se odnose na smanjenje cijene rada, toplog obroka, regresa, ukupnih varijabilnih troškova, prekovremenog rada, te ugovora o djelu", kazao je premijer FBiH Branković

Cilj ovih zaključaka koji su premijeri 10 kantona i ministri finansija jednoglasno usvojili, je da se prilagodi nivo budžetske potrošnje nivou prihoda, a koji je u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prvi kvartal 2008. u prosjeku manji od 12-15 posto.

"Vidjet ćemo ishod pregovora sa sindikatima, a paralelno sa ovim pristupit ćemo i hitnoj izradi zakona o plaćama uposlenika u javnoj upravi u FBiH", kazao je Branković.

Cilj je pokušati jednim zakonom urediti ukupna izdvajanja za administraciju u kantonima, općinama i na nivou FBiH.

Trenutno postoje velika odstupanja u izdvajanju budžetskih sredstava za ove korisnike po kantonima

Pokušat će se uraditi i nova uredba o izdvajanjima koji nemaju karakter plaće: topli obroci, dnevnice, regresi, itd.

Po predloženom zaključku, topli obrok će, ukoliko se sindikati slože, iznositi do 1 posto od prosječne plate u FBiH. Do sada je taj iznos bio do 2 posto.

"Dogovoreno je i da se hitno pristupi izradi zakona o državnoj službi u FBiH i zakona o namještenicima u organima državne službe u FBiH, a što će značiti uklanjanje onih mehanizama koji povećavaju javnu potrošnju i usporavaju reformu javne uprave", objasnio je Branković.

Suzbijanje rada nacrno također je jedna od mjera u borbi protiv ekonomske krize, kao i eliminisanje višestrukih korisnika različitih naknada.

Jedan od zaključaka današnjeg sastanka je i pristupanje izradi novog zakona o jedinstvenom registru građana FBiH, a što će podrazumijevati i popis imovine građana.