Stezanje kaiša
0

Budžetskim korisnicima u TK smanjene dnevnice za 23 KM

Piše: D. Brkić
Dnevnice za službena putovanja budžetskih korisnika u Tuzlanskom kantonu, odlukom Vlade TK, smanjene su sa 48 na 25 KM. Riječ je o dnevnicama za putovanja unutar Bosne i Hercegovine, a Vlada TK je zatražila od rukovodilaca javnih ustanova, javnih preduzeća i kantonalnih institucija usklađivanje dnevnica sa iznosom definisanim donesenom odlukom.

Još ranije je Vlada TK smanjila novembarsku i decembarsku platu budžetskim korisnicima za dva posto. No, čini se kako tek slijedi bura zbog takve odluke izvršne vlasti. Naime, već sutra su zakazani protesti uposlenika u obrazovanju, kulturi, organima uprave i zdravstvu pred BKC-om u Tuzli u vrijeme održavanja redovne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona.

Posljednjih dana ''pljušte'' saopštenja sindikalnih organizacija, a posljednje u nizu je saopštenje Sindikata visokog obrazovanja TK, kojim pozivaju uposlenike Univerziteta u Tuzli da se pridruže mirnim protestima.

U zahtjevima Sindikata stoji kako se traži smanjenje plata za 50 posto premijeru, ministrima i poslanicima, potom ukidanje svih "menadžerskih ugovora'' i povlaštenih plata, ukidanje voznog parka Skupštine TK i Vlade TK te uvođenje naknada ili kupona za javni prijevoz poslanicima, ukidanje naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima čiji je osnivač Kanton, ukidanje naknada za rad u svim skupštinskim, vladinim i drugim komisijama i ukidanje paušala, dnevnica i svih drugih naknada izvan utvrđene plate.

"Navedene mjere smatramo potpuno opravdanim s obzirom na nivo odgovornosti za tešku situaciju u kojoj se nalazi cjelokupna država. Također, prihvatamo i vlastitu odgovornost zbog ovakve situacije te obećavamo da ćemo ukazati na pojedince u vlastitim redovima koji su na bilo koji način doprinijeli teškom ekonomskom stanju u kojem smo se našli. Međutim, smatramo da je ogromna većina nastavnika, saradnika, administrativnog i tehničkog osoblja u cijelosti posvećena svome poslu i misiji koju Univerzitet treba da ostvaruje kao generator društvenog razvoja", stoji u saopštenju Sindikata viskog obrazovanja TK.