BiH
0

Budžetski materijal u ponedjeljak pred zajedničkim Kolegijumom

SRNA
Kolegijum Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije donio odluku o objavljivanju budžeta za 2011. godinu u "Službenom glasniku", te je dogovoreno da budžetski materijal, koji je dostavilo Ministarstvo finansija, u ponedjeljak, 30. januara, razmatra i zajednički Kolegijum oba doma parlamenta BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković rekao je novinarima nakon današnjeg sastanka Kolegijuma u Sarajevu da će do ponedjeljka biti poznato da li će na formalni prijedlog budžeta dostavljen od Savjeta ministara BiH i Predsjedništvo BiH staviti potrebni paraf, što je uslov da on bude konačno objavljen u "Službenom glasniku".

"Ako ne, tražiće se odgovornost onih koji su neusaglašani budžet slali u proceduru, predstavljajući ga kao kukavičje jaje, da bi na taj način `ispod žita` bio proglašen valjanim", kaže Živković.

Prema materijalu Ministarstva finansija BiH, ukupan budžet za 2011. iznosi 1.263.660.000 KM, od čega na međunarodne obaveze otpada 386 miliona KM, a na ostvarenje u 2011. godini 877 miliona KM.

"Od čisto tehničkog problema gdje treba sabrati troškove svih budžetskih korisnika i toga da je Kolegijum tehničko lice koji taj akt upućuje na objavljivanje, mi treba da budemo eksperti za to koliko je potrošeno para u 2011. i da damo zadnju riječ, što je nedopustivo i nezabilježeno u dosadašnjoj praksi", upozorio je on.

Živković ističe da postoji osnov da se donese odluka o servisiranju spoljnog duga, te da to treba da se učini odmah danas kako BiH ne bi imala štete i u rejtingu, ali i materijalnu, koja će uslijediti ako se prekrši rok Evropske komisije i uslijede kamate.

On je naglasio da je Evropska komisija dala BiH rok do 30. januara za rješavanje pitanja servisiranja spoljnog duga. "Neophodno je što prije formirati novi Savjet ministara kako bi se ova praznina premostila", istakao je Živković.
On upozorava da je pravni vakum u tome ko i kako finansira institucije i međunarodne obaveze BiH nedopustiv, ističući da je riječ o tipičnom i drastičnom kršenju zakona, odluke Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH i antiustavnom djelovanju i samovolji ministra finansija u tehničkom mandatu Dragana Vrankića. 

"Da ima Tužilaštva u BiH i da rade svoj posao kako treba već odavno bi pokrenuli proces prema tome", kaže Živković. On je upitao kako Vrankić nema kalkulaciju koliko je potrošeno u državi u 2011. godini.

"Čini mi se da 130 miliona KM namijenjenih obaveza negdje nije utrošeno i stajalo je na računima mimo onoga što budžet dozvoljava. Revizija i novo Vijeće ministara će ustanoviti kako se moglo desiti da ta sredstva ne budu realizovana i zašto su stajala negdje na strani", istakao je Živković.

On je dodao da će se nadležne institucije nakon što svi budžetski računi budu precizno obrađeni tokom februara vjerovatno morati pozabaviti određenim manipulacijama i prikrivanjima budžetskih troškova.