Vlada RS zabranila
0

Budžetski korisnici ne smiju u štrajk sa ostalim radnicima

FENA
Budžetski korisnici u RS-u nemaju osnova ni da se solidarišu s eventualnim generalnim štrajkom radnika u RS-u, o čemu bi odluku trebalo da donese Generalno vijeće Saveza sindikata RS-a, smatra entitetski premijer Milorad Dodik.

Budžetski potrošači su, kako kaže, zaštićeni i Vlada RS-a je „apsolutno protiv da se oni uključe u štrajk, pa i da se solidarišu s drugim radnicima”.

On i tvrdi da je generalni štrajk radnika u privredi RS-a „nepotreban” te da je „više u funkciji jačanja strukture sindikata nego što je realno izvodljiv”.

Entitetska vlada je svjesna, dodaje Dodik, da u realnom sektoru ima problema oko plaća i uvjeta rada, ali „stvari nisu za generalizaciju” i trebaju se rješavati, međutim ne kroz generalni štrajk.

Ponavlja i da je Vlada radila na tome da se poboljša položaj radnika u privredi, da je prihvatila neke uvjete poslodavaca, te da ne zna zašto postoji najava Sindikata o generalnom štrajku radnika u RS-u.

To je, kaže, vrsta pritiska da se odnosi Sindikata i Unije poslodavaca rješavaju „preko leđa Vlade”, pred koju, kaže, „svi jurišaju kad god nešto nije onako kako neko hoće da bude”.

Vlada, navodi Dodik, ne bježi od odgovornosti, ali može da donosi samo sistemska rješanja za realni sektor, koji je u značajnoj mjeri privatiziran, i o statusu radnika odlučuju poslodavci i sindikati.

Podsjećanja radi, posljednji pokušaj dogovora Saveza sindikata i Unije poslodavaca Republike Srpske (RS), po zahtjevu sindikalaca za poboljšanje položaja radnika u tom bh. entitetu, propao je danas, a što bi moglo rezultirati generalnim štrajkom radnika u RS-u.