BiH
0

Budžeta Grada Sarajeva uvećan za gotovo devet miliona KM

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je na današnjoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Sarajeva za 2008. godinu.

Predloženim izmjenama i dopunama Budžet Grada Sarajeva iznosi 32.620.690 KM, tj. u odnosu na planirani Budžet 2008. (23.912.530 KM) je povećan za 8.708.160 KM.

Prihodi koje je Grad ostvario od poreza na promet nepokretnosti i prava od komunalnih taksi za šest mjeseci pokazali su rast, tako da je očekivati da će do kraja godine ta dva prihoda imati iznos od milion KM koji će biti usmjereni na novu poziciju “aktivnosti na osnivanju gradskog medija”, kazala je pomoćnica gradonačelnice Firdevsa Bračković.

Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac izrazila je zadovoljstvo zbog toga što je Gradsko vijeće donijelo izmjene i dopune Budžeta koji sada iznosi oko 33.000.000 KM.

“Od ukupnog iznosa budžeta 13 posto ide na plaće, a sve ostalo vraćamo kroz projekte građanima grada Sarajeva”, kazala je gradonačelnica Borovac.

U Budžetu su, između ostalog, predviđena sredstva za kupovinu kuće JU “Vladimir Nazor” koja će se koristiti kao škola u prirodi za djecu sa posebnim potrebama, te za početak rekonstrukcije Spomen parka Vraca. Predviđeno je i izdvajanje 50.000 KM za uređenje Multimedijalnog centra, te 30.000 KM za izradu Elaborata o načinu upotrebe i korištenja ulice Ferhadija.

Gradsko vijeće donijelo je i odluke o podizanju spomenika “Ferhadija” i “Markale”, te Odluku o premještanju biste VladimirA PerićA ValterA. Bista će biti premještena na postojeći postament u školsko dvorište OŠ “Vladislav Skarić”.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o načinu i postupku realizacije obaveze Grada Sarajeva u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, te Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana "Podgaj-Tekija", Odluku o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana "Otoka-meandar" s Prijedlogom Odluke o provođenju Izmjena i dopuna tog Regulacionog plana, kao i Odluku o usvajanju Regulacionog plana "Privredna zona Rajlovac" s Prijedlogom Odluke o provođenju tog Regulacionog plana.

Na sjednici je usvojen i Program održavanja grobalja lokalnog značaja u 2008. godini. Donesena je i Odluka o davanju saglasnosti na evropsku Rezoluciju protiv droga, Odluka o pristupanju Projektu “Grad-općina po mjeri djeteta”, te Odluka o prihvatanju inicijative za kandidaturu Grada Sarajeva za Evropsku prijestolnicu kulture 2014. godine.

Usvojen je i Izvještaj o vršenju komunalnog inspekcijskog nadzora za period 2007. godine i 1. januara - 30. juna 2008. godine i Izvještaj o aktivnostima Grada Sarajeva na planu međunarodne saradnje za period od 3. marta do 25. juna 2008. godine.

Gradsko vijeće usvojilo je i nacrte odluka o usvajanju regulacionih planova “Gazijin han” i “Čobanija” s nacrtima odluka o provođenju tih regulacionih planova, te Nacrt Odluke o usvajanju Izmjena i dopuna Regulacionog plana “Alipašin most VII” s Nacrtom Odluke o provođenju tih Izmjena i dopuna.

Nacrti će biti upućeni u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.