19 posto manji budžet
0

Budžet Sarajeva za 2010. godinu - 19.164.838 KM

FENA
Gradsko vijeće Grada Sarajeva donijelo je na današnjoj sjednici budžet Grada Sarajeva za 2010. godinu, u iznosu od 19.164.838 KM, što je 19,02 posto manje u odnosu na budžet 2009. godine.

Za budžet je glasalo 16 vijećnika, pet je bilo protiv, a tri vijećnika su bila suzdržana.

"Predloženo povećanje budžeta u odnosu na Nacrt (17.317.885 KM) rezultat je dijela prenesenih sredstava iz 2009. u iznosu od 1.746.953 KM i dogovorenih 100.000 KM, kao nastavak zajedničkog projekta sanacije Koševskog potoka, sa Općinom Centar", kazala je u uvodnom izlaganju pomoćnica gradonačelnika za finansije Firdevsa Bračković.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o izvršavanju budžeta za 2010. godinu, te usvojilo Program rada Gradskog vijeća za 2010. godinu.

Donesena je i Odluka o preusmjeravanju sredstava Grada Sarajeva u ukupnom iznosu od 600.000 KM za realizaciju projekata na području Općine Stari Grad i to: rekonstrukcija i popločavanje ulice Bravadžiluk u iznosu od 400.000 KM, te sanacija ulice Ferhadija u iznosu od 200.000 KM.

Gradsko vijeće donijelo je i Odluku o dodjeli priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva". Dobitnik priznanja "Počasni građanin Grada Sarajeva" ja Massimo Cacciari, gradonačelnik Venecie (Italija) u tri mandata, ugledni filozof, borac za ljudska prava te veliki prijatelj Sarajeva i BiH.

Donesena je i Odluka o podizanju spomen obilježja Fikretu Krakonji, Odluka o obrazovanju Odbora za dodjelu "Šestoaprilske nagrade" Grada Sarajeva u 2010. godini, te Odluka o davanju ovlaštenja za vršenje funkcije predsjednika i članova Skupštine Javnog preduzeća "Olimpijski bazen Otoka" d.o.o. Sarajevo.

Gradsko vijeće donijelo je i odluke o usvajanju regulacionih planova "Švrakino selo - Centar" i "Gazijin Han" s odlukama o provođenju tih regulacionih planova.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Željka Lera, iz reda hrvatskog naroda (SDP). Za Lera je glasalo 18 vijećnika, pet je bilo protiv, a tri su bila suzdržana.

Ler je naglasio kako će svoju dužnost obavljati profesionalno, na volonterskoj osnovi.

Željko Ler izabran je za predsjedavajućeg Gradskog vijeća nakon što je prestao mandat vijećnika i dosadašnjeg predsjedavajućeg Marina Ivaniševića.

Prijedlog Odluke o transformaciji "PEP", društva s ograničenom odgovornošću za prijenos i emitovanje programa u Javno preduzeće "Gradska radio-televizija Sarajevo", društvo s ograničenom odgovornošću Sarajevo, o kome je danas raspravljano na sjednici, predlagač je povukao kako bi se na idućoj sjednici vijećnici izjasnili o ovoj odluci.

Kao razlog za povlačenje je navedeno da Komisiji za statut i akta "nisu dostavljeni na vrijeme dokumenti koji se tiču transakcije".

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen je naglasio kako će "Gradska radio - televizija Sarajevo" imati Gradsku tv - Studio 99 i Gradski radio 202.

"Nakon što smo čuli da će Radio 202 biti zatvoren, pošto imamo radio-frekvenciju ponudili smo Federalnoj televiziji i oni su prihvatili da Radio 202 udomimo u novoj Gradskoj radio-televizijskoj stanici koja će biti osnovana u januaru”, kazao je medijima portparol Gradske uprave Emir Suljagić.