BiH
0

Budžet RS će biti smanjen za 15 miliona KM

Anadolija
Budžetski okvir Republike Srpske rebalansom, koji će biti usvojen početkom narednog mjeseca, biće umanjen za 15 miliona KM, potvrdio je danas u Banjoj Luci ministar finansija RS Zoran Tegeltija.

RS će na taj način, kazao je Tegeltija nakon sjednice Socijalno-ekonomskog savjeta, ispuniti svoj dio obaveza iz pisma namjere upućenog Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), kao preduvjet za sklapanje novog stand-by aranžmana BiH i ove međunarodne finansijske institucije.

Dodao je da je to i razlog zbog kojeg se rebalans budžeta vrši prije početka četvrtog kvartala, kako je to činjeno ranije.

"Zbog obaveza prema MMF-u morali smo izvršiti određene korekcije na dosta pozicija. Ipak, suština budžeta je takva da nema umanjenja prava kada su u pitanju lična primanja budžetskih korisnika. Poticaji za poljoprivrednu proizvodnju zadržani su na nivou budžeta za 2012. godinu, poticaji za izvoz, također, nisu umanjeni, kao i sredstva za zbrinjavanje radnika koji, zbog stečaja preduzeća, ostanu bez posla", pojasnio je Tegeltija.

Najveća korekcija, kada su u pitanju spomenute budžetske uštede, je napravljena na poziciji socijalnih davanja i to u iznosu od sedam miliona KM, zbog činjenice da je primjena novog Zakon o socijalnoj zaštiti počela nekoliko mjeseci kasnije nego je to bilo planirano.

Potom slijedi smanjenje na stavci materijalnih troškova za sedam miliona KM, te kako je rekao Tegeltija, još neke uštede na pojedinim budžetskim stavkama. Vlada će rebalansom budžeta smanjiti i grant za fond PIO u iznosu od dva miliona KM, a što je obaveza iz pisma namjera MMF-u.

Savez sindikata RS i Unija poslodavaca, kao socijalni partneri vlade, dodao je Tegeltija, od Vlade su danas zatražili da pripremi program rješavanja problema nastalih kao posljedice elementarnih nepogoda.

"Ali, rebalans je takav da u ovom trenutku zahtjevi za rješavanja suše ne mogu se naći u budžetu", dodao je ministar finansija RS.

Ranko Milić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS kazao je da su poslodavci podržali predloženi rebalans uz uvjet da se zadrži novo subvencija za poljoprivredu, kako je to i bilo predviđeno budžetom za ovu godinu.