BiH
0

Budžet RS-a za 2017. tri milijarde i 200 miliona KM, slijede ekonomske reforme

FENA
Vlada RS
Vlada RS
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prednacrt programa ekonomskih reformi za period 2017-2019 te Prednacrt entitetskog budžeta za narednu godinu.

Budžetski okvir RS-a za 2017. iznosi tri milijarde i 200 miliona KM, što je 73 miliona KM više nego u ovoj godini.

Nakon radno-konsultativne sjednice entitetske vlade, ministar finansija Zoran Tegeltija je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da u ukupnom budžetu vlastiti prihodi iznose dvije milijarde i 571 milion KM i planirani su više za 102 miliona KM, kroz rast poreznih prihoda, porez na dobit i od indirektnih poreza.

U narednoj godini u RS-u se, kaže, očekuje rast BDP-a od tri posto, te će RS imati jako malu inflaciju, nakon dosadašnje deflacije, a u planu je blagi rast plaća te rast zaposlenosti oko 1,4 posto.

Ministar finansija RS-a je rekao da će umjesto dosadašnje Ekonomske politike biti usvojen program ekonomskih reformi za period 2017.-2019.

Uvjet za to je činjenica da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, te postoji obaveza izrade programa ekonomskih reformi do 2019., po metodologiji EU.

Taj dokument treba da sadrži okvir fiskalnih politika i ekonomskih reformi, a devet je prioritetnih oblasti za implementaciju, među kojima upravljanje javnim finansijama, tržište energije, kao i poslovno okruženje.

Od ponedjeljka počinju rasprave sa zainteresovanim partnerima o ovim dokumentima, rekao je Tegeltija.